ЦПН трибина о НЛО

ЦПН трибина о НЛО

Изузетно велика посета забележена на ЦПН трибини „Где су ванземаљци“ у Великој сали СКЦ-а, у среду, 11. септембра 2013.

Нова, jесења сезона сад већ традиционалних трибина средом, коjе организуjе Центар за промоциjу науке, отворена је култним Фермиjевим питањем: „Где су ванземаљци?“

Трибина је одржана у среду, 11. септембра, у 19 часова, у Великој сали Студентског културног центра, а најављена је у неколико медија и на друштвеним мрежама, са посебним освртом на најаву гостовања „мистериозног госта“ са којим је разговарала Марија Николић из Центра за промоцију науке.

Трибина је организована у сарадњи са Студентским културним центром, а са Центром за промоцију науке у организацији је учествовала Смиљка Грбић из ове институције.

Тема трибине је изазвала огромно интересовање, тако да је Велику салу попунило више од 250 посетилаца, што се може сматрати рекордом.

На трибини су учествовали Бранислав Вукотић, астроном из Астрономске опсeрваториjе у Београду, научнопопуларни писац и слободни конструктор Воjа Антонић, као и Мирослав Костић из друштва „НЛО Србиjа“.

Модератор трибине је био Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Будући да се у домаћоj науци само неколицина астронома бави овом темом, а да се НЛО обично посматра само као раширена заблуда, трибина је представљала први научнопопуларни догађаj у Београду на коме се о овоj теми говорило из научне перспективе.

Учесници су дискутовали о основаности идеје о ванземаљском животу, о астробиологији и SETI пројекту, али и питањима наводних „виђења“ НЛО-а, као и начинима на који се ова лична сведочења могу евидентирати и колико уопште могу бити релевантнa. На трибини је приказан и кратак инсерт из серије „Космос” Карла Сегана.

Највеће узбуђење је изазвала посета специјалног госта трибине, за ког се испоставило да је – „ванземаљац“. Након извезног ишчекивања, публика га је дочекала овацијама, а он је дао кратак „интервју“ пред публиком у СКЦ-у.

Улогу ванземаљца је одиграо глумац Никола Вујовић. У овом кратком скечу, према тексту Слободана Бубњевића, улогу водитељке која интервјуише ванземаљца играла је Марија Николић.

Фотографије: Саша Чолић

 

Остале активности