ЦПН у Црној Гори

ЦПН у Црној Гори

Настављајући регионалну сарадњу, Центар за промоцију науке је са великим бројем својих научнопопуларних изложби учествовао у „Отвореним данима науке[:]

Овог септембра Центар за промоцију науке је у Подгорици гостовао са до сада најобимнијим научнопопуларним садржајем који је ЦПН представио изван Србије.

Публика је тако у Подгорици, у оквиру фестивала „Отворени дани науке“, могла да види више изложби, од којих су неке добро познате српској публици.

Уз програмски и технички тим ЦПН-а, у Подгорицу је отишло и више волонтера – укупно 18 људи, што је логистику овог наступа учинило беспрекорном.

„Отворене дане науке“ у Црној Гори већ трећи пут организује Министарство науке Црне Горе и на тај начин спаја неколико изложби, предавања, трибина и завршава се манифестацијом „Ноћ истраживача“.

Један дан у програму је организван у сарадњи са црногорским студентима у иностранству и потпуно је посвећен свемиру и упућује на оно што се уобичајено не види –  технолошко предузетништво које је неопходно за истраживање свемира.

Поред „Ноћи истраживача“, која се организује 27. септембра, истог дана кад и у Србији, један од важних догађаја у оквиру ове манифестације је „Фабрика знања“, коју већ седми пут организује компанија Комтрејд, а са којом је ЦПН већ сарађивао.

ЦПН је представио „Велику математичку изложбу“, која је била изложена у приземљу нове репрезентативне зграде Атлас Капитол, у близини центра Подгорице, преко пута Универзитета Црне Горе.

Овај изванредан галеријски простор био је сјајно место за излагање различитих интерактивних експоната са досадашњих изложби поводом „Маја месеца математике“.

У тржном центру Делта, у истој улици, ЦПН је поставио мобилни планетаријум, у коме су демонстратори на сваких сат времена приказивали пројекције.

У исто време, на другом крају града, на Универзитету ДГ, одржавала се „Фабрика знања“ компаније Комтрејд у оквиру које је била изложена ЦПН-ова изложба „Десет отворених питања науке“, а уз њу и серија интерактивних експоната из физике.

Манифестација је отворена у понедељак, 23. септембра, и траје пет дана. Након конференције за новинаре цео догађај је изазвао знатну пажњу црногорских медија, док су програмима Центра били посебно одушевљени.

Манифестацију је испред Атлас Капитола и „Велике математичке изложбе“, отворила црногорска министарка науке др Сања Влаховић, а на отварању је говорила и директорка Центра Александра Дрецун.

Фотографије: Невена Грубач

Остале активности