CPN tribina o NLO

CPN tribina o NLO

Izuzetno velika poseta zabeležena na CPN tribini „Gde su vanzemaljci“ u Velikoj sali SKC-a, u sredu, 11. septembra 2013.

Nova, jesenja sezona sad već tradicionalnih tribina sredom, koje organizuje Centar za promociju nauke, otvorena je kultnim Fermijevim pitanjem: „Gde su vanzemaljci?“

Tribina je održana u sredu, 11. septembra, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, a najavljena je u nekoliko medija i na društvenim mrežama, sa posebnim osvrtom na najavu gostovanja „misterioznog gosta“ sa kojim je razgovarala Marija Nikolić iz Centra za promociju nauke.

Tribina je organizovana u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, a sa Centrom za promociju nauke u organizaciji je učestvovala Smiljka Grbić iz ove institucije.

Tema tribine je izazvala ogromno interesovanje, tako da je Veliku salu popunilo više od 250 posetilaca, što se može smatrati rekordom.

Na tribini su učestvovali Branislav Vukotić, astronom iz Astronomske opservatorije u Beogradu, naučnopopularni pisac i slobodni konstruktor Voja Antonić, kao i Miroslav Kostić iz društva „NLO Srbija“.

Moderator tribine je bio Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

Budući da se u domaćoj nauci samo nekolicina astronoma bavi ovom temom, a da se NLO obično posmatra samo kao raširena zabluda, tribina je predstavljala prvi naučnopopularni događaj u Beogradu na kome se o ovoj temi govorilo iz naučne perspektive.

Učesnici su diskutovali o osnovanosti ideje o vanzemaljskom životu, o astrobiologiji i SETI projektu, ali i pitanjima navodnih „viđenja“ NLO-a, kao i načinima na koji se ova lična svedočenja mogu evidentirati i koliko uopšte mogu biti relevantna. Na tribini je prikazan i kratak insert iz serije „Kosmos” Karla Segana.

Najveće uzbuđenje je izazvala poseta specijalnog gosta tribine, za kog se ispostavilo da je – „vanzemaljac“. Nakon izveznog iščekivanja, publika ga je dočekala ovacijama, a on je dao kratak „intervju“ pred publikom u SKC-u.

Ulogu vanzemaljca je odigrao glumac Nikola Vujović. U ovom kratkom skeču, prema tekstu Slobodana Bubnjevića, ulogu voditeljke koja intervjuiše vanzemaljca igrala je Marija Nikolić.

Fotografije: Saša Čolić

 

Ostale aktivnosti