ЦПН у Бриселу

ЦПН у Бриселу

Европска комисија у Бриселу обележава 21. јун 2012. као дан почетка кампање о женама у науци, а у белгијској престоници се одржава и Недеља одрживе енергије (18-22. јун), на којој учествују представници из Србије

На позив представника Европске комисиjе и то као чланица Програмског комитета за науку и друштво, директорка Центра за промоциjу науке Александра Дрецун присуствуjе скупу коjи се 21. jуна одржава у Бриселу поводом почетка кампање о женама у науци.

Кампања се води под слоганом Science: it’s a girl thing!, а њен циљ jе да охрабри женску популациjу да се заинтересуjе за науку и определи за научну кариjеру. Према последњим истраживањима, проценат жена у Европи на пољима науке, технологиjе и истраживања је и даље мали, што се сматра великим губитком талената. Кампања ће покушати да сруши стереотипе у науци и да покаже младим људима, поготову девоjчицама и младим женама, да наука може бити сjаjна прилика за њихову будућност.

Скупом коjи се одржава у седишту Европског парламента у Бриселу председава Máire Geoghegan-Quinn, комесарка за истраживање, иновациjе и науку, а такође укључуjе и представнике Европског парламента и жене коjе се баве науком.

Током скупа велики број основаца и средњошколаца учествује у радионицама осмишљеним у циљу проналажења конкретних решења за проблеме наше планете (храна, енергетска сигурност, окружење итд.), а воде их млади научници који ће са тинејџерима поделити страст ка науци и разговарати о избору  будућих студија.

Истражите више о кампањи о женама у науци  на сајту: http://ec.europa.eu/research/conferences/2012/launch-science-girl-thing/

НЕДЕЉА ОДРЖИВЕ ЕНЕРГИЈЕ

The strawberry tree

На позив Европске комисије, представници Србије учествују у манифестациjи Недеља одрживe енергиjе (EU Sustainable Energy Week), коjа се од 18. до 22. jуна одржава у Бриселу. На манифестациjу jе позван и тим Strawberry Еnergy, коjи jе прошле године у Бриселу освоjио прво место у категориjи jавне потрошње за проjекат Strawberry дрво, преносиви соларни пуњач за мобилне уређаjе, коjи се сада налази на Градском тргу у центру Обреновца.

Остале активности