Нова емисија о науци

Нова емисија о науци

Научнопопуларни серијал за целу породицу почео је да се емитује на телевизији Б92

Од овог месеца на телевизији Б92 сваке суботе у 10.20 емитује се научнопопуларни сериjал „Таjне науке“ . Са појавом ове емисије, каква до сада није постојала у домаћем етру, телевизијска публика у Србији коначно је добила један савремен научнопопуларни програм колажног типа који се емитује у редовним терминима.

Емисиjа је намењена целој породици, а замишљена је тако да кроз забаву гледаоце учи новим стварима, приказујући их на јасан и занимљив начин, али и да публици представи достигнућа у домаћоj науци, изузетне поjединце и фасцинантне проjекте. Новости у светским научним истраживањима приказују се увек у ширем контексту и то искључиво кроз разговоре са домаћим стручњацима.

„Идеjа jе да покажемо да и у Србиjи може да се направи информативна, забавна и образовна емисиjа коjа ће промовисати знање и праве вредности“, каже Jелена Милутиновић, ауторка „Таjни науке“ и дугогодишња новинарка Б92, подсећајући да је прва епизода емитована 9. јуна.  У њој је приказано шта може да уради наjмоћниjи ласер у Србиjи, да ли су диносауруси криви за климатске промене на Земљи, зашто jе транзит Венере значаjан за астрономе, али и штошта о бројним другим темама.

У припреми овог програма учествовао је и Центар за промоцију науке. Наиме, будући да овакав телевизијски програм до сада није постојао, телевизија Б92 се, припремајући га, обратила ЦПН-у за подршку. Са идејом да оснажи што више медија да извештавају и промовишу науке, што је и део мисије ЦПН, на припреми овог програма успостављена је врло плодотворна сарадња.

У досадашњем раду, Центар је почео да гради читаву мрежу партнера у медијима, којима у ери комерцијализације покушава помоћи да отворе више простора за науку и произведу више научнопопуларног садражаја. Тако је успешна сарадња већ остварена са Радио-телевизиjом Србиjе, а посебно са Научном редакциjом и емисиjом за децу „Плава птица“, али и другим сегментима националног сервиса.

Поред тога, Центар изузетно успешно сарађује и са другим националним и локалним телевизијама. У међувремену, развијени су бројни облици подршке штампаним научним медиjима којих последњих година има знатно више него специјализованих научних ТВ програма. Уз ту врсту професионалне подршке, Центар се бави и едукацијом новинара, тако да од овог пролећа организује редовне Колоквијуме научног новинарства.

ТАЈНЕ НАУКЕ

Емисиjа се приказује суботом у 10.20 часова на Телевизији Б92, а репризира се на Б92 инфо каналу у следећим терминима:

  • понедељком у 19 часова
  • уторком у 17.30 и 23.00 часова
  • средом у 9.30 и 01.30 часова
  • четвртком у 20.30 и 02.00 часова

 

Остале активности