Скуп архитеката у ЦПН-у

Скуп архитеката у ЦПН-у

У Центру за промоци науке од 13. до 15. jуна одржана је радионица поводом изградње обjекта Центра за промоци науке у блоку 39 на Новом Београду

Током тродневне дискусије на скупу архитеката и осталих инжењера, који је од 13. до 15. јуна одржан у Центру за промоцију науке, трагало се за најбољим техничким решењима појединих конкретних детаља у изградњи импонзантног новог објекта Центра за промоциjу науке.

Скупу су присуствовали идејни творац овог објекта, аустриjски архитекта Волфганг Чапелер са своjим тимом стручњака и локални партнери (BWК Engeneering), као и Bexel Consulting, JУП, ЦПН и Ептиса, коjи прате развоj овог проjекта.

Изградња будуће зграде Центра за промоциjу науке, која улази у нову фазу, финансира се средствима Европске инвестиционе банке као део програма инвестициjа у научну инфраструктуру. Као jедан од наjсавремениjих и наjмодерниjих обjеката у региону, зграда би требало да буде и будуће средиште развоjа економиjе знања и место коjе покреће креативне идеjе.

Међутим, у Центру очекују да – с обзиром на то да је одлучено да се зграда подиже и том обиму и облику – попут других сличних грађевина, она буде и нова туристичка атракциjа града Београда, што само по себи доноси драгоцен финансијски приход који се касније може уложити у научнопопуларне активности и подизање научне писмености.

Мада због своје необичности изазива и полемике, зграда Центра за промоцију науке већ две године привлачи не само пажњу научне заједнице у Србији већ и огромно интересовање архитекaтa широм света. Сам пројекат је у Србију и дошао из сличних кругова.

Наиме, проjекат Волфганга Чапелера је победио на Међународном конкурсу за наjбоље архитектонско решење, коjи jе 2010. године организовала Европска асоциjациjа архитеката и то у конкуренцији од 232 рада из 40 земаља.

Сматра се да је током 2010. то био највећи архитектонски конкурс на свету.

Чапелер гост ЦПН-а

Волфганг Чапелер jе студирао архитектуру на Факултету за примењену уметност у Бечу, као и на Универзитету Корнел у САД.  Предаје на многоброjним факултетима широм света. Неки од његових наjпознатиjих радова су зграда Националне библиотеке у Прагу, зграда позоришта у Бечу и многи други. Поред награде за архитектонско решење зграде ЦПН-а, освоjио jе и прво место на конкурсу за проjекат зграде Универзитета за примењену уметност у Бечу 2012. и аутор jе аустриjске изложбе Common Ground у Венециjи.

Више информациjа можете наћи на саjту www.tschapeller.com

 

Остале активности