Skup arhitekata u CPN-u

Skup arhitekata u CPN-u

U Centru za promociju nauke od 13. do 15. juna održana je radionica povodom izgradnje objekta Centra za promociju nauke u bloku 39 na Novom Beogradu

Tokom trodnevne diskusije na skupu arhitekata i ostalih inženjera, koji je od 13. do 15. juna održan u Centru za promociju nauke, tragalo se za najboljim tehničkim rešenjima pojedinih konkretnih detalja u izgradnji imponzantnog novog objekta Centra za promociju nauke.

Skupu su prisustvovali idejni tvorac ovog objekta, austrijski arhitekta Volfgang Čapeler sa svojim timom stručnjaka i lokalni partneri (BWK Engeneering), kao i Bexel Consulting, JUP, CPN i Eptisa, koji prate razvoj ovog projekta.

Izgradnja buduće zgrade Centra za promociju nauke, koja ulazi u novu fazu, finansira se sredstvima Evropske investicione banke kao deo programa investicija u naučnu infrastrukturu. Kao jedan od najsavremenijih i najmodernijih objekata u regionu, zgrada bi trebalo da bude i buduće središte razvoja ekonomije znanja i mesto koje pokreće kreativne ideje.

Međutim, u Centru očekuju da – s obzirom na to da je odlučeno da se zgrada podiže i tom obimu i obliku – poput drugih sličnih građevina, ona bude i nova turistička atrakcija grada Beograda, što samo po sebi donosi dragocen finansijski prihod koji se kasnije može uložiti u naučnopopularne aktivnosti i podizanje naučne pismenosti.

Mada zbog svoje neobičnosti izaziva i polemike, zgrada Centra za promociju nauke već dve godine privlači ne samo pažnju naučne zajednice u Srbiji već i ogromno interesovanje arhitekata širom sveta. Sam projekat je u Srbiju i došao iz sličnih krugova.

Naime, projekat Volfganga Čapelera je pobedio na Međunarodnom konkursu za najbolje arhitektonsko rešenje, koji je 2010. godine organizovala Evropska asocijacija arhitekata i to u konkurenciji od 232 rada iz 40 zemalja.

Smatra se da je tokom 2010. to bio najveći arhitektonski konkurs na svetu.

Čapeler gost CPN-a

Volfgang Čapeler je studirao arhitekturu na Fakultetu za primenjenu umetnost u Beču, kao i na Univerzitetu Kornel u SAD.  Predaje na mnogobrojnim fakultetima širom sveta. Neki od njegovih najpoznatijih radova su zgrada Nacionalne biblioteke u Pragu, zgrada pozorišta u Beču i mnogi drugi. Pored nagrade za arhitektonsko rešenje zgrade CPN-a, osvojio je i prvo mesto na konkursu za projekat zgrade Univerziteta za primenjenu umetnost u Beču 2012. i autor je austrijske izložbe Common Ground u Veneciji.

Više informacija možete naći na sajtu www.tschapeller.com

 

Ostale aktivnosti