Nova emisija o nauci

Nova emisija o nauci

Naučnopopularni serijal za celu porodicu počeo je da se emituje na televiziji B92

Od ovog meseca na televiziji B92 svake subote u 10.20 emituje se naučnopopularni serijal „Tajne nauke“ . Sa pojavom ove emisije, kakva do sada nije postojala u domaćem etru, televizijska publika u Srbiji konačno je dobila jedan savremen naučnopopularni program kolažnog tipa koji se emituje u redovnim terminima.

Emisija je namenjena celoj porodici, a zamišljena je tako da kroz zabavu gledaoce uči novim stvarima, prikazujući ih na jasan i zanimljiv način, ali i da publici predstavi dostignuća u domaćoj nauci, izuzetne pojedince i fascinantne projekte. Novosti u svetskim naučnim istraživanjima prikazuju se uvek u širem kontekstu i to isključivo kroz razgovore sa domaćim stručnjacima.

„Ideja je da pokažemo da i u Srbiji može da se napravi informativna, zabavna i obrazovna emisija koja će promovisati znanje i prave vrednosti“, kaže Jelena Milutinović, autorka „Tajni nauke“ i dugogodišnja novinarka B92, podsećajući da je prva epizoda emitovana 9. juna.  U njoj je prikazano šta može da uradi najmoćniji laser u Srbiji, da li su dinosaurusi krivi za klimatske promene na Zemlji, zašto je tranzit Venere značajan za astronome, ali i štošta o brojnim drugim temama.

U pripremi ovog programa učestvovao je i Centar za promociju nauke. Naime, budući da ovakav televizijski program do sada nije postojao, televizija B92 se, pripremajući ga, obratila CPN-u za podršku. Sa idejom da osnaži što više medija da izveštavaju i promovišu nauke, što je i deo misije CPN, na pripremi ovog programa uspostavljena je vrlo plodotvorna saradnja.

U dosadašnjem radu, Centar je počeo da gradi čitavu mrežu partnera u medijima, kojima u eri komercijalizacije pokušava pomoći da otvore više prostora za nauku i proizvedu više naučnopopularnog sadražaja. Tako je uspešna saradnja već ostvarena sa Radio-televizijom Srbije, a posebno sa Naučnom redakcijom i emisijom za decu „Plava ptica“, ali i drugim segmentima nacionalnog servisa.

Pored toga, Centar izuzetno uspešno sarađuje i sa drugim nacionalnim i lokalnim televizijama. U međuvremenu, razvijeni su brojni oblici podrške štampanim naučnim medijima kojih poslednjih godina ima znatno više nego specijalizovanih naučnih TV programa. Uz tu vrstu profesionalne podrške, Centar se bavi i edukacijom novinara, tako da od ovog proleća organizuje redovne Kolokvijume naučnog novinarstva.

TAJNE NAUKE

Emisija se prikazuje subotom u 10.20 časova na Televiziji B92, a reprizira se na B92 info kanalu u sledećim terminima:

  • ponedeljkom u 19 časova
  • utorkom u 17.30 i 23.00 časova
  • sredom u 9.30 i 01.30 časova
  • četvrtkom u 20.30 i 02.00 časova

 

Ostale aktivnosti