CPN u Briselu

CPN u Briselu

Evropska komisija u Briselu obeležava 21. jun 2012. kao dan početka kampanje o ženama u nauci, a u belgijskoj prestonici se održava i Nedelja održive energije (18-22. jun), na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije

Na poziv predstavnika Evropske komisije i to kao članica Programskog komiteta za nauku i društvo, direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun prisustvuje skupu koji se 21. juna održava u Briselu povodom početka kampanje o ženama u nauci.

Kampanja se vodi pod sloganom Science: it’s a girl thing!, a njen cilj je da ohrabri žensku populaciju da se zainteresuje za nauku i opredeli za naučnu karijeru. Prema poslednjim istraživanjima, procenat žena u Evropi na poljima nauke, tehnologije i istraživanja je i dalje mali, što se smatra velikim gubitkom talenata. Kampanja će pokušati da sruši stereotipe u nauci i da pokaže mladim ljudima, pogotovu devojčicama i mladim ženama, da nauka može biti sjajna prilika za njihovu budućnost.

Skupom koji se održava u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu predsedava Máire Geoghegan-Quinn, komesarka za istraživanje, inovacije i nauku, a takođe uključuje i predstavnike Evropskog parlamenta i žene koje se bave naukom.

Tokom skupa veliki broj osnovaca i srednjoškolaca učestvuje u radionicama osmišljenim u cilju pronalaženja konkretnih rešenja za probleme naše planete (hrana, energetska sigurnost, okruženje itd.), a vode ih mladi naučnici koji će sa tinejdžerima podeliti strast ka nauci i razgovarati o izboru  budućih studija.

Istražite više o kampanji o ženama u nauci  na sajtu: http://ec.europa.eu/research/conferences/2012/launch-science-girl-thing/

NEDELJA ODRŽIVE ENERGIJE

The strawberry tree

Na poziv Evropske komisije, predstavnici Srbije učestvuju u manifestaciji Nedelja održive energije (EU Sustainable Energy Week), koja se od 18. do 22. juna održava u Briselu. Na manifestaciju je pozvan i tim Strawberry Energy, koji je prošle godine u Briselu osvojio prvo mesto u kategoriji javne potrošnje za projekat Strawberry drvo, prenosivi solarni punjač za mobilne uređaje, koji se sada nalazi na Gradskom trgu u centru Obrenovca.

Ostale aktivnosti