ЦПН у ЕУ пројекту SATORI

ЦПН у ЕУ пројекту SATORI

ЦПН у Амстердаму учествовао на иницијалном састанку четворогодишњег пројекта SATORI који развија етички оквир научних истраживања

amsterdam

ЦПН је учествовао на првом састанку ЕУ FP7 пројекта у Амстердаму, Холандија, 15. и 16. јануара, на коме је овај пројекат почео са радом. Пројекат  финансира Европска унија, а ЦПН је један од чланова конзорцијума.

Циљ пројекта је да развије заједнички европски оквир за етичку процену истраживања и иновација (RR&I). RR&I има све важнију улогу у глобалној економији, а етичка процена је кључни институционални инструмент осмишљен како би се RR&I одржао на добром путу.

У наредних 45 месеци, кроз  детаљне анализе и кроз партиципативне процесе кључних партнера и јавности, SATORI истраживачки конзорцијум има за циљ да се консолидује и објави европске праксе етичке процене које могу да послуже као инспирација за друге глобалне силе.

SATORI-project-presentation-by-Philip-Brey

„Циљ овог пројекта је да се први пут развије европски оквир за етичку процену научних истраживања и технолошких иновација”, објашњава Филип Бреј, професор на Универзитету Твенте у Холандији и координатор пројекта SATORI. ”Сада је ситуација таква да је етичка процена истраживања и иновација веома важна, јер постоје велике друштвене последице које истраживања и иновације могу да узрокују, било да је реч о људским правима, о нашој околини, о правди, благостању или приватности“

SATORI означава Stakeholders Acting Together on the Ethical Impact Assessment of Research and Innovation, односно „кључне партнере који заједно раде на етичкој процени у истраживању и иновацијама“.

Сам пројекат ће спровести 16 партнера из 13 земаља, укључујући и међувладине организације попут Унеска, као и Центар за промоцију науке.

iphone-108

Истражите више о пројекту SATORI.

Преузмите званично саопштење о пројекту SATORI.

Остале активности