ЦПН у Смедеревској Паланци

ЦПН у Смедеревској Паланци

Традиција школских фестивала настављена је у Смедеревској Паланци

Као и прошле године, Центар за промоцију науке придружио се организаторима школског фестивала у Смедеревској Паланци, где је 28. марта преко 700 деце имало прилику да учествује у неколико радионица, али и да се подруже са познатим роботом НАО-ом.

Поред мобилног планетаријумa Центра за промоцију науке где су деца на занимљивим предавањима и пројекцијама зезданог неба била у прилици да се ближе упознају са астрономским темама, ове године организатори школског фестивала у Смедеревској Паланци угостили су и Лабораторију за роботику Института „Михајло Пупин“, који су деци представили НАО робота и Ровера, робота кога није тешко замислити у мисији на Месецу.

Електронски факултет у Нишу такође је био један од учесника фестивала, а ученике су упознали са новим технологијама компјутерских симулација и 3D моделирања. Разноврсним експонатима, али и пружањем конкретних искустава кроз интерактивне радионице као што је Science Robo-lab, Машинско-електротехничке школе „Гоша“, организатори школског фестивала у Смедеревској Паланци, чији су покретачи професорка математике Сања Рајић и професорка физике Александра Ивановић, показали су  још једном да су неприкосновени промотери науке међу школском децом.

Школски фестивал у Смедеревској Паланци је само један у низу школских фестивала који се сада већ традиционално организују широм Србије. У току прошле године одржано је неколико самоиницијативних фестивала као што су „Наук није баук“ у Нишу, „Гимфест“ у Пожеги, „Дани Еуреке“ у Крушевцу, као и фестивали у Чачку, Пожаревцу, Панчеву и овај у Смедеревској Паланци. Центар за промоцију науке подржава сваку иницијативу која омогућава приступ знању и научним достигнућима што већем броју младих.

 

Остале активности