ЦПН у Житорађи

ЦПН у Житорађи

У среду, 7. марта, у ОШ Топлички хероји у Житорађи представљени су европски пројекти  који промовишу нове концепте у СТЕМ образовању[:]DSC_0299
Центар за промоцију науке је у среду, 7. марта, одржао радионицу у ОШ Топлички Хероји у Житорађи у оквиру концепта Научно образовање за одговорно друштво. На радионици наставници основних школа из Житорађе и околине имали прилику да се упознају са новинама у СТЕМ (енгл: Science, Technology, Engineering, Math – наука, технологија, инжењерство и математика) образовању кроз 4  европска пројекта у којима је Центар партнер.

Наставници су имали прилике из прве руке да чују од Scientix амбасадора и наставнице математике из ОШ Топлички хероји, Анице Тричковић, више о могућностима које нуди  Scientix пројекат. Scientix представља највећу мрежу наставника природних наука из Европе и сходно томе пружа могћност за сарадњу и размену искустава са колегама. Ова мрежа додатно нуди и велики број различитих бесплатних наставних ресурса доступних онлајн за коришћење заинтересованим појединцима. Такође, присутнима су се испред Центра, који ће бити национална контакт тачка за Scientix пројекат за период 2017–2019., обратили Добривоје Лале Ерић и Марјана Бркић, који координирају овај пројекат за Србију.

На радионици је представљен и CREATIONS пројекат, који подстиче интердисциплинару сарадњу наставника различитих предмета на пољу креирања иновативних СТЕМ приступа настави. Учесници радионице су упознати и са могућностима које нуде Hypatia и STEM School Label, европски пројекти. Hypatia пројекат има за циљ разбијање академских родних стереотипа који представљају препреку девојкама и девојчицама да одаберу каријере из СТЕМ области, док STEM School Label европски пројекат ће утврдити критеријуме за акредитовање школа на европском нивоу које су примениле иновативне курикулуме у настави из природно-математичких области.

Остале активности