Дан науке 2015.

Дан науке 2015.

ЦПН је пети пут по реду обележио 10. јула Дан науке низом активности и представљањем новог инетрактивног формата „Елементарни разговори“

Dan nauke 1

На дан рођења Николе Тесле, 10. јула, Центар за промоцију науке у сарадњи са другим организацијама обележио је пети пут национални Дан науке. Овим поводом су приређене бројне научнопопуларне активности намењене посетиоцима свих узраста.

Овогодишњи програм Центра за промоцију науке се одвијао на отвореном, са поруком да наука треба да буде доступна свим грађанима. На Тргу Николе Пашића је у 14 часова отворена изложба ”Светлост и без сијалице” коју су припремили ЦПН, Математички факултет и пројекат ”Будућност припада свима”.

Непосредан повод за изложбу је Међународна година светлости, а посетиоци ће фотографије моћи да погледају до 20. јула.

Dan nauke 2

Dan nauke 3

На Тргу Николе Пашића ЦПН је организовао и Science Busking, научнопопуларни програм намењен свим пролазницима. Демонстратори и волонтери Центра су изводили различите научне трикове и експерименте у којима су највише уживали најмлађи. Учесници Science Busking-а су помоћу једноставних експеримената пролазницима објаснили неке природне појаве и показали им колико наука  може бити занимљива и применљива.

У вечерњим часовима програм ЦПН-а је пресељен у Шпанску кућу, у Савамали, где је Дан науке и званично отворен. Простор је био испуњен љубитељима науке свих генерација, а присутнима се обратио државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, др Александар Белић.

Dan nauke 4

Dan nauke 5

Након њега госте је поздравио директор Центра за промоцију науке, Немања Ђорђевић, који је управо на Дан науке ступио на ову дужност. Немања Ђорђевић је интерактивне разговоре промотера науке и публике отворио наводећи речи шпанског Нобеловца Сантјага Рамона Кахола да у науци не постоје мали проблеми, већ да само велики проблеми које не разумемо изгледају мало.

”Елементарни разговори” су нови формат научнопопуларног програма у коме су посетиоци Шпанске куће могли да учествују на Дан науке захваљујући сарадњи ЦПН-а и Школе урбаних пракси (Урбана герила), а уз подршку удружења Urban Incubator и Гете института.

Dan nauke 6

Dan nauke 7

Сви посетиоци су разговарали са промотерима науке у форми научног кафеа, тако што су посетиоци седели за пет столова за којима су се у размаку од 15 минута смењивали модератори. Теме првих ”Елементарних разговора” су биле инспирисане часописом ”Елементи”, па су присутни имали прилику да кроз разговор траже одговоре на питања: ”Да ли гени имају националост?”, ”Шта свемир крије у мраку?”, ”Када ће робот постати човек?”, ”Шта биљке знају?” и ”Шта је псеудонаука?”.

О овим темама са љубитељима науке су разговарали Немања Мартиновић из Астрономске опсерваторије у Београду, др Зорана Курбалија Новичић са Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, Бранимир Ацковић из Центра за промоцију науке, Коста Јовановић са Електротехничког факултета у Београду и Иван Умељић из Центра за промоцију науке.

Овогодишњи Дан науке обележен је у више градова у организацији различитих институција и удружења, а на Тргу Николе Пашића пролазници су могли да виде мапу локација на којима су организовани догађаји.

Dan nauke 8

Dan nauke 9

Остале активности