Дани открића 2011

Дани открића 2011

10. септембар 2011

Дани открића представљају јединствени научни камп на коме ће бити представљене радионице из осам научних дисциплина, a  основци ће, кроз учествовање у занимљивим експериментима, откривати свет који их окружује. Камп ће се одржати у Задужбини „Илије М. Коларца“ од 12. до 23. септембра и биће отворен за организоване посете од 11 до 15 часова.

Ученици ће на интерактиван начин открити да научне дисциплине нису досадне и сувопарне, већ интересантне уколико се представе на прави начин. Науке о којима ћемо учити су следеће:

Астрономија – Шта све можемо да научимо о свету изван планете Земље, како да одредимо време помоћу Сунца, шта су то сазвежђа, колико имамо година и колико смо тешки на другим планетама? Такође, правимо комету за понети и водимо вас у планетаријум да посматрамо звезде изблиза.

Математика – Наука које се већина ученика плаши. Показаћемо да за тим нема потребе. Завирићемо у свет геометрије и научити како да откријемо лаж користећи специјалнe картe за дешифровање кодова!

Психологија – Ученици ће преузети улогу експерименталног психолога и учествоваће у психолошким екпериментима. Кроз различите радионице откриће да ли могу да осете укус када запуше нос, како да измере време које је потребно мозгу да пошаље поруку руци да се помери, и биће у прилици да науче како се научно истражују феномени као што су сведочења, предрасуде и конформизам.

Биологија и Биохемија – Изучаваћемо област мимикрије. Како различите бубе имитирају природу око себе да би избегле опасности које вребају. У свакодневном животу ова појава је позната под називом камуфлажа.

Проучаваћемо ДНКлогију! Молекул ДНК имају сва жива бића и у њему је записано све: које су нам боје очи, колико смо порасли, да ли нам прија да пијемо млеко и умемо ли лепо да цртамо. Да бисмо ослободили ДНК, разбијаћемо ћелијске мембране, а сакупљаћемо и ћелије слузокоже.

Археологија – Кроз процес ископавања упознаћемо се са основама методологије ове науке, постављаћемо хипотезе, тестирати претпоставке и тумачити добијене резултате. Открићемо зашто су изумрли мамути!

Архитектура – Наука и уметност пројектовања и обликовања зграда и других грађевина. Ученици ће градити објекте, а такође ће имати и прилику да дизајнирају њихов унутрашњи простор.

Физика – Физику не чине само бројеви и формуле. Путем експеримената ћемо вам приказати интересантну страну физике: сазнаћете како је потонуо Титаник, научићете о чаробној флаши, „картезијанском гњурцу“, сувим прстима и о томе ко је јачи…

Хемија – Ова наука проучава особине супстанци, од чега се састоје и зашто се мењају. Кроз експерименте, уз помоћ епрувета и раствора, научићемо шта се деси када помешамо плави и жути фломастер, како се сипају две течности у посуду, а обоји се само једна и како се прави дим без ватре.

Центар за промоцију науке, као јавна установа, има задатак да грађанима приближи науку и технологију. Мисија Центра је да буди радозналост, охрабрује људе свих узраста да развију интересовање за боље разумевање света око нас, подстиче креативност и инспирише младе да се определе за научну каријеру.

 

 

 

 

Особа за контакт:Тијана Поповић
тел: +381.11.24.00.260
факс: +381.11.24.00.246
моб:  +381.60.70.40.182
e-mejл: t.popovic@cpn.rs

 

Центар за промоцију науке
Макензијева 2411000 Београд
www.cpn.rs

Остале активности