Геометрија око нас

Геометрија око нас

22. август 2011

Центaр за промоцију науке, у периоду од 24. августа до 4. септембра 2011. годинe, организује отворену радионицy и интерактивну изложбy ”Геометрија око нас”, у Галерији Kоларчевог Народног Универзитета, на Студентском тргу, у Београду.Током радионице посетиоци ће учествовати у изради правилних и хипер геометријских тела од разноврсних материјaла и употребних предмета (потискивачи, балони, сламчице, пластичне корпе и сл.) и упознавати се са лепотама геометрије. Израђена геометријска тела и сложене геометријске композиције биће свакодневно излагане у Галерији КНУ и околним улицама.

Toком две недеље трајања радионице, сваког дана у периоду од 14 до 20 часова посетиоце ће са врстама и особинама геометријских хипероблика, њиховим просторним релацијама и улогом у нашем свакодневном животу упознавати представници Центра за промоцију науке и студенти Универзитета у Београду. Од 17 до 20 часова радионицама ће се свакодневно придруживати и сарадници Математичког института Српске академије наука и уметности – Центра за динамичке системе, геометрију и комбинаторику.

Према истраживању које је спровела Организација за економску сарадњу и развој (OECD PISA тест), Србија спада у осам земаља у свету чији се ученици највише плаше математике. Позвали смо зато математичаре, који понекад кажу да је математика изузетно инпсиративна и лепа али да ту тајну чувају за себе, да је на интерактиван начин поделе са грађанима. Ова отворена радионица представља прву у низу активности Центра за промоцију науке на тему афирмисања математичке писмености, важног елемента на путу ка остварењу нашег стратешког циља: Србије као економије знања.

Током радионице почиње и спровођење опсежног истраживања Центра за промоцију науке o ставовима грађана о науци и научним истраживањима.

 

Особа за контакт:Тијана Поповић
тел: +381.11.24.00.260
факс: +381.11.24.00.246
моб: +381.60.70.40.182
e-mejл: t.popovic@cpn.rs
Центар за промоцију науке
Макензијева 2411000 Београд 
www.cpn.rs

 

 

Остале активности