Десет отворених питања науке

Десет отворених питања науке

27. новембар 2012.[:]

 

Центар за промоцију науке ће се на овогодишњем Фестивалу науке представити интерактивном изложбом „Десет отворених питања науке“. Фестивал науке се отвара у четвртак 29. новембра у 10 часова.

Након серије изузетно посећених научнопопуларних манифестација којима су током протекле године грађанима Републике Србије приказана достигнућа у областима као што су фундаментална физика, роботика, математика, екологија, хемија и неуронауке, Центар за промоцију науке као државна институција надлежна за промоцију и популаризацију науке представља поставку на шестом београдском Фестивалу науке под називом “Десет нерешених проблема науке”.

На темељу истраживања које је ЦПН, у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду, спровео у марту 2012. о перцепцији науке међу грађанима, показује се да се грађани плаше науке и да је превасходно везују за школске предмете и унапред дефинисан скуп знања. Са мисијом да развија научну писменост и у жељи да науку представи онаквом каква јесте – као жив, непрекидни процес истраживања Центар за промоцију науке, представља изложбу која приказује оне задатке и изазове који би у будућности могли да значајно утичу на свакодневицу.

Покровитељ поставке је чувени енглески физичар, хемичар и популаризатор науке Филип Бол, уредник часописа Nature, а селекција представљених нерешених научних проблема је иснпирисана његовим члнаком Ten unsolved misteries објављеним у часопису Scientific American у новембру 2011.

Вођен идејом да грађани Србије имају право на знање, под паролом „Гласај за науку“, посетиоци Фестивала науке ће имати прилику да изаберу једну научну област на коју ће током 2013. године Центар за промоцију науке посебно обратити пажњу у оквиру својих програма.

Центар ће на Фестивалу науке поставити изложбу која ће на атрактиван начин представити следеће проблеме:

1. Од чега је настао живот? (БИОЛОГИЈА)

2. Колика је маса света који не видимо? (ФИЗИКА)

3. Како окружење утиче на гене? (ГЕНЕТИКА)

4. Како мозак мисли? (НЕУРОНАУКЕ)

5. Колико има хемијских елемената? (ХЕМИЈА)

6. Шта још можемо направити од угљеника? (НАНОНАУКЕ)

7. Како да искористимо соларну енергију? (МАТЕРИЈАЛИ)

8. Који је најбољи начин да производимо биогорива? (ЕНЕРГЕТИКА)

9. Како продужити живот? (МЕДИЦИНА)

10. Како да непрекидно пратимо хемију људског тела? (БИОХЕМИЈА)

Фестивал науке траје од 29. новембра до 2. децембра и одиграва се на четири локације: бивша робна кућа „Клуз“, Студентски културни центар, Галерија Народне банке Србије и Театар „Бојан Ступица“.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.

Остале активности