„ЦЕРН у Србији“ посетило 120.000 грађана

„ЦЕРН у Србији“ посетило 120.000 грађана

06. новембар 2012.[:]

Трибином ”Чему заправо служи ЦЕРН – машта и сазнање”  7. новембра у 18 часова завршава се изложба ”ЦЕРН у Србији”. Током три недеље изложбе више од 120.000 Београђана имало је прилику да се упозна са радом Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН). Након Београда изложба се сели у Нови Сад где ће бити отворена 10. новембра.

Због великог интересовања публике, изложба „ЦЕРН у Србији“ се након Београда, где ју је видело 120.000 људи, од 10. новембра сели у  Нови Сад. У галерији Робне куће Београд у Кнез Михајловој бр 5, посетиоци су током последње три недеље, од 19. октобра до 7. новембра  имали прилику да се упознају са најновијим достигнућима  у највећој истраживачкој институцији на свету, као и са технологијом Великог сударача хадрона (LHC).

У сарадњи са Физичким факултетом, за грађане су организоване популарне демонстрације огледа из физике, а у сарадњи са Институтом за  физику у Београду, у простору за предавања у Галерији су  свако дана организована предавања о физици честица. Публика је, такође, имала прилику да погледа и експонате који  представљају резултате вишегодишњег учешћа више од 30 српских научника у раду ове организације, у оквиру посебне поставке „Србија у ЦЕРН-у “.

У оквиру пратећег програма овог дела изложбе, организоване су трибине средом на коjима су гостовали  угледни физичари, али и други научници, jавне личности и промотери науке.  У среду 7. новембра са почетком у 18 часова, у Галерији робне куће Београд, одржава се трибина на тему Чему заправо служи ЦЕРН – машта и сазнање . Учесници ове трибине су:

1)      проф др Милан Ћирковић научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду,

2)      др Милован Шуваков, виши научни сарадник за физику у Београду

3)      др Александар Богојевић, Институт за физику у Београду

Модератор трибине је Слободан Бубњевић, уредник портала Центра за промоцију науке.

О изложби и сродним темама истражите више на интернет сајтовима Центра за промоцију науке

http://www.cpn.rs/cern
http://www.elementarijum.rs

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.

 

 

Остале активности