Генерални директор ЦЕРН-а отвара изложбу „ЦЕРН у Србији“

Генерални директор ЦЕРН-а отвара изложбу „ЦЕРН у Србији“

18. октобар 2012.[:]

 

Заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Жарком  Обрадовићем, изложбу „ЦЕРН у Србији“ свечано отвара генерални директор ЦЕРН-а Ролф Дитер Хојер, који 19. октобра долази у посету Србији. Ову интерактивну изложбу организују Центар за промоцију науке и Комисија за сарадњу са ЦЕРН-ом од 19. октобра до 7. новембра, у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5

 

Под покровитељством самог ЦЕРН-а, као и Министарства за просвету, науку и технолошки развој, велика интерактивна изложба „ЦЕРН у Србији“ представља најновија достигнућа у највећој истраживачкој институцији на свету, затим инструменте, детекторе и технологију Великог сударача хадрона (LHC), акцелератора на коме је доказано постојање Хигсовог бозона, као и друга питања савремене физике.

 

Изложба се отвара у Галерији Робне куће „Београд“, у Кнез Михаиловој улици 5, где је Центар за промоцију науке током 2012. већ организовао изузетно запажену Велику математичку изложбу и Велику изложбу робота.

 

У оквиру изложбе је организован и богат пратећи програм. У сарадњи са Физичким факултетом, за грађане су организоване популарне демонстрације огледа из физике, а у сарадњи са Институтом за  физику у Београду, у простору за предавања у Галерији одржава се серија предавања о физици честица. Посетиоце очекују и три „Трибине средом“, које ће одговорити на питања о границама савремене науке, о томе како ЦЕРН буди машту милона људи и чему у практичном смислу служи ова институција.

 

Посебан мотив за долазак ове изложбе у Србију је и придружено чланство наше земље у ЦЕРН-у. Управо захваљујући томе, у Београду се 19. октобра одржава четврти овогодишњи састанак специјалне комисије Европског комитета за будуће акцелераторе (RECFA) која ће дискутовати стање и будућност истраживања у физици високих енергија. Тим поводом, поред генералног директора ЦЕРН-а, у Београд долазе највиши руководиоци европске науке – директори  научних центара DESY и INFA из Немачке и Италије, као и тридесет главних руководилаца и научника из ЦЕРН-а.

 

Истражите више на интернет сајтовима Центра за промоцију науке

http://www.cpn.rs/cern

http://www.elementarijum.rs

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.

Tags

Остале активности