Generalni direktor CERN-a otvara izložbu „CERN u Srbiji“

Generalni direktor CERN-a otvara izložbu „CERN u Srbiji“

18. oktobar 2012.[:]

 

Zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom  Obradovićem, izložbu „CERN u Srbiji“ svečano otvara generalni direktor CERN-a Rolf Diter Hojer, koji 19. oktobra dolazi u posetu Srbiji. Ovu interaktivnu izložbu organizuju Centar za promociju nauke i Komisija za saradnju sa CERN-om od 19. oktobra do 7. novembra, u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5

 

Pod pokroviteljstvom samog CERN-a, kao i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, velika interaktivna izložba „CERN u Srbiji“ predstavlja najnovija dostignuća u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu, zatim instrumente, detektore i tehnologiju Velikog sudarača hadrona (LHC), akceleratora na kome je dokazano postojanje Higsovog bozona, kao i druga pitanja savremene fizike.

 

Izložba se otvara u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5, gde je Centar za promociju nauke tokom 2012. već organizovao izuzetno zapaženu Veliku matematičku izložbu i Veliku izložbu robota.

 

U okviru izložbe je organizovan i bogat prateći program. U saradnji sa Fizičkim fakultetom, za građane su organizovane popularne demonstracije ogleda iz fizike, a u saradnji sa Institutom za  fiziku u Beogradu, u prostoru za predavanja u Galeriji održava se serija predavanja o fizici čestica. Posetioce očekuju i tri „Tribine sredom“, koje će odgovoriti na pitanja o granicama savremene nauke, o tome kako CERN budi maštu milona ljudi i čemu u praktičnom smislu služi ova institucija.

 

Poseban motiv za dolazak ove izložbe u Srbiju je i pridruženo članstvo naše zemlje u CERN-u. Upravo zahvaljujući tome, u Beogradu se 19. oktobra održava četvrti ovogodišnji sastanak specijalne komisije Evropskog komiteta za buduće akceleratore (RECFA) koja će diskutovati stanje i budućnost istraživanja u fizici visokih energija. Tim povodom, pored generalnog direktora CERN-a, u Beograd dolaze najviši rukovodioci evropske nauke – direktori  naučnih centara DESY i INFA iz Nemačke i Italije, kao i trideset glavnih rukovodilaca i naučnika iz CERN-a.

 

Istražite više na internet sajtovima Centra za promociju nauke

http://www.cpn.rs/cern

http://www.elementarijum.rs

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Centar za promociju nauke populariše i promoviše nauku, razvija naučnu pismenost i povezanost i afirmiše ideje ekonomije znanja, budi radoznalost i podstiče mlade da se opredele za put nauke. CPN je osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti 2010. godine.

Tags

Ostale aktivnosti