Дигитална реконструкција логора Јасеновац

Дигитална реконструкција логора Јасеновац

Изложба посвећена дигиталној реконструкцији логора Јасеновац постављена је у Архиву Војводине у Новом Саду од 13. децембра 2022. до 15. јануара 2023.

Дигитална инсталација постављена у оквиру изложбе „Инсталација дигиталне реконструкције логора Јасеновац – интерактивна виртуелна панорама“ пружа могућност бољег разумевања логора, као и савремених модела третмана наслеђа и документарне грађе у образовним и културним институцијама. Дигиталном очувању и реконструкцији овог места масовног злочина допринела је успостављена сарадња између Јавне установе спомен подручје Јасеновац из Хрватске, истраживачке групе СПЕКС лаб и компаније Еодин системс из Барселоне.

Извор: Институт за филозофију и друштвену теорију

Посетиоци изложбе имају прилику да се на несвакидашњи начин упознају са виртуелном панорамом логора Јасеновац, и да уз помоћ таблета и апликације за виртуелну и проширену стварност виде како је заправо изгледао целокупан комплекс злогласног логора. Изложба такође пружа увид у разноврстан архивски материјал попут фотографија, предмета и различитих докумената из тог времена, као и у сведочанства преживелих логораша.

Пројекат под називом „Инсталација дигиталне 3Д реконструкције концентрационог логора Јасеновац“ реализује се у сарадњи Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, као руководеће организације, Архива Војводине, компаније Еодин системс из Барселоне и Центра за промоцију науке. Реализацију пројекта је финансијски подржало Министарство културе Републике Србије.

Остале активности