Састанак Програмског одбора ECSITE-а на Малти

Састанак Програмског одбора ECSITE-а на Малти

Представник Центра за промоцију науке је учествовао на састанку Програмског одбора ECSITE-а, највеће европске асоцијације научних центара и музеја.

На Малти је, од 6. до 8. децембра, одржан састанак Програмског одбора ECSITE-a, посвећен разматрању предлога, одабиру сесија и креирању програма за предстојећу годишњу конференцију која ће се, средином јуна 2023. године, одржати на Малти у организацији научног центра Есплора. Програмски одбор чине представници петнаест организација – чланица асоцијације, укључујући и Добривоја Лалета Ерића, руководиоца Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а.

Годишње конференције асоцијације посвећене су разноврсним научним областима и садржајима којима се научни центри баве данас, од научне комуникације и СТЕМ образовања до специфичних и сложених тема попут климатских промена, вештачке интелигенције, лажних вести и псеудонауке, и многих других. Програм конференције је подељен на око 100 сесија, радионица и обраћања у различитим форматима, који се реализују кроз десетак паралелних токова.

ECSITE асоцијација настала је 1989. године и тренутно окупља нешто више од 300 разноврсних научних организација из око 50 земаља света. Највећи број њих чине научни центри и музеји савременог и интерактивног типа. Центар је активни члан ECSITE-а од свог оснивања, 2010. године, и учествује у већем броју европских пројеката којима асоцијација руководи или у које укључује своје чланове. Тренутно су актуелна четири пројекта финансирана кроз програме Хоризонт 2020 и Хоризонт Европа – SocKETs, SALL, TechEthos и STEAM Learning Ecologies.

 

Остале активности