Digitalna rekonstrukcija logora Jasenovac

Digitalna rekonstrukcija logora Jasenovac

Izložba posvećena digitalnoj rekonstrukciji logora Jasenovac postavljena je u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu od 13. decembra 2022. do 15. januara 2023.

Digitalna instalacija postavljena u okviru izložbe „Instalacija digitalne rekonstrukcije logora Jasenovac – interaktivna virtuelna panorama“ pruža mogućnost boljeg razumevanja logora, kao i savremenih modela tretmana nasleđa i dokumentarne građe u obrazovnim i kulturnim institucijama. Digitalnom očuvanju i rekonstrukciji ovog mesta masovnog zločina doprinela je uspostavljena saradnja između Javne ustanove spomen područje Jasenovac iz Hrvatske, istraživačke grupe SPEKS lab i kompanije Eodin sistems iz Barselone.

Izvor: Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Posetioci izložbe imaju priliku da se na nesvakidašnji način upoznaju sa virtuelnom panoramom logora Jasenovac, i da uz pomoć tableta i aplikacije za virtuelnu i proširenu stvarnost vide kako je zapravo izgledao celokupan kompleks zloglasnog logora. Izložba takođe pruža uvid u raznovrstan arhivski materijal poput fotografija, predmeta i različitih dokumenata iz tog vremena, kao i u svedočanstva preživelih logoraša.

Projekat pod nazivom „Instalacija digitalne 3D rekonstrukcije koncentracionog logora Jasenovac“ realizuje se u saradnji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, kao rukovodeće organizacije, Arhiva Vojvodine, kompanije Eodin sistems iz Barselone i Centra za promociju nauke. Realizaciju projekta je finansijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Ostale aktivnosti