Дочек „смака света“ са научницима

Дочек „смака света“ са научницима

18. децембар 2012.[:]

 

Уочи наводнe aпокалипсе, у петак, 21. децембра, Београђани могу да посете трибину „Дочекајте смак света са научницима“ (у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а). Овом приликом биће представљена и књига Астрономија Николе Божића

 

Овогодишњи „смак света“ подстакнут је крајем једног периода у календару древних Маја. И мада се у најстаријем мајанском календару, који је недавно нађен у рушевинама Гватемале, дискутује о такозваном смаку, пропаст света није планирана за крај ове године. Мајe су, као најразвијенија цивилизација Средње Америке, поседовале бројила и аутентична математичка знања, а развиле су и посебан календар. Многи њихови споменици сведоче о томе да се овај народ изузетно занимао за будућност, укључујући и догађаје који ће наступити далеко после 21. децембра 2012. године.

 

Тим поводом, Истраживачка станица „Петница“, Студентски културни центар Београдa и Креативни центар, баш на дан предвиђеног „смака света“, организују трибину „Дочекајте смак света са научницима“. На овој трибини говориће се о астрономији, календарима, историји научних заблуда, научној писмености и историји Апокалипсе. Између осталог, тема ће бити и глобалне катастрофе, које се доскора нису третирале као део науке, као и потреба да се у нашој средини овој теми дода практична, активистичка нота, као што је то већ неко време случај у свету.

 

Ова трибина биће и повод за промоцију књиге Астрономија, аутора Николе Божића, објављене у едицији „Сазнај и пробај“ Креативног центра. Поред тога, научни сарадници Центра за промоцију науке, као и сарадници Америчке националне агенције за науку и аеронаутику (НАСА), дали су неколико одговора на најчешћа питања о „смаку света“, који се могу прочитати у „Првој помоћи за судњи дан“.


Учесници трибине биће:

 

•             Проф. др Милан Ћирковић, астроном

•             Проф. др Оливер Тошковић, психолог

•             Др Александар Богојевић, физичар

•             Мр Срђан Вербић, стручњак за образовање

•             Дејан Беговић, извршни директор Креативног центра

•             Никола Божић, аутор књиге Астрономија 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.

Остале активности