Елементи 17

Елементи 17

Летњи број Елемената, који можете наћи на киосцима и у боље опремљеним књижарама широм Србије од 10. јула, доноси вам, између осталог, приче о уметности, робовласништву, шифрама, Месецу, телескопима и подацима.

Насловни текст Игора Живановића и илустрације Срђе Драговића причају несвакидашњу причу о еволуцији уметности: коме је све лепа људска лепота, каква би била биолошка Барбика, да ли имамо генетску диспозицију да естетски реагујемо на животиње, да ли је уметност адаптација, споредни производ или, пак, технологија.

Од 17. броја Елемената, имаћете прилику да уживате у сталној рубрици Орбитирање астрофизичара Дарка Доневског. Овога пута Дарко вас води на путовање до далеких галаксија и успут упознаје са најновијим телескопима који ће, уколико све прође како треба, кренути пут далеких светова 2021. године. Реч је о „Еуклиду“ и „Џејмсу Вебу“, односно о ауспуху старе временске машине и о морнару који на барци плови бескрајним свемиром.

Елементи доносе и причу из Демократске Републике Конго, у којој од августа прошле године траје епидемија еболе. Битку са животом услед смртоносне инфекције досад је изгубило преко 2000 људи. Међутим, Конгоанци, домаћи и страни здравствени и хуманитарни радници и међународна заједница не боре се само против еболе. Ситуацију у овој афричкој држави додатно компликују нестабилна политичка ситуација, оружани сукоби, ширење дезинформација у вези са епидемијом као и традиционални начини сахрањивања преминулих, који успоравају сузбијање ове болести.

Осим редовних чланака о рецепцији науке у стрипу („Ломаче америчког сна“) и књижевности („Плзењски голуб – једно упознавање“), најновији број доноси чак три занимљива интервјуа.

Гост овогодишње манифестације Мај месец математике, амерички математичар Бари Сипра, објаснио је како је заволео математику, али и зашто је каријеру математичара заменио каријером научног новинара.

Соња Жакула, антрополошкиња из Етнографског института САНУ, говорила је о многим необичним и мало познатим детаљима о зоолошким вртовима, као и о природи односа људи и животиња.

Палеоуметник Бобан Филиповић, добитник најзачајније светске награде за реконструкцију кичмењака Lazendorf-National Geographic PaleoArt Prize, за Елементе је говорио палеоуметничкој реконструкцији, фосилима и својој међународној каријери.

У новом броју читаћете и о недавно откривеним а (пре)дуго чуваним везама између трансатлантске трговине робљем и науке. Зашто је важан плантажни дневник богатог америчког велепоседника Томаса Валтера Пејра, ко су били највећи европски колекционари удаљених афричких и америчких светова, и како су научници постали део робовласничког система којег се читав свет гнуша, нека су од питања чије ћете одговоре наћи у тексту Иване Николић.

Елементи доносе и узбудљиву причу о шифрама или тајанственим низовима слова и(ли) бројки, које ће, како аутор Петар Нуркић тврди, „вероватно увек бити ту, све док је људске потребе да се сазнају и заштите одређене информације“. Или зашто свако време има своју „Сезаме, отвори се!“

У новом броју ћете наћи и „Велике богове очима великих података“, есеј Ђорђа Петровића, који говори о настанку великих светских религија и њиховом мање-више универзалном натприродном механизму који награђује врле и кажњава рђаве. Како је и зашто дошло до појаве ових религија, читајте у летњем броју Елемената.

Остале активности