Elementi 17

Elementi 17

Letnji broj Elemenata, koji možete naći na kioscima i u bolje opremljenim knjižarama širom Srbije od 10. jula, donosi vam, između ostalog, priče o umetnosti, robovlasništvu, šiframa, Mesecu, teleskopima i podacima.

Naslovni tekst Igora Živanovića i ilustracije Srđe Dragovića pričaju nesvakidašnju priču o evoluciji umetnosti: kome je sve lepa ljudska lepota, kakva bi bila biološka Barbika, da li imamo genetsku dispoziciju da estetski reagujemo na životinje, da li je umetnost adaptacija, sporedni proizvod ili, pak, tehnologija.

Od 17. broja Elemenata, imaćete priliku da uživate u stalnoj rubrici Orbitiranje astrofizičara Darka Donevskog. Ovoga puta Darko vas vodi na putovanje do dalekih galaksija i usput upoznaje sa najnovijim teleskopima koji će, ukoliko sve prođe kako treba, krenuti put dalekih svetova 2021. godine. Reč je o „Euklidu“ i „Džejmsu Vebu“, odnosno o auspuhu stare vremenske mašine i o mornaru koji na barci plovi beskrajnim svemirom.

Elementi donose i priču iz Demokratske Republike Kongo, u kojoj od avgusta prošle godine traje epidemija ebole. Bitku sa životom usled smrtonosne infekcije dosad je izgubilo preko 2000 ljudi. Međutim, Kongoanci, domaći i strani zdravstveni i humanitarni radnici i međunarodna zajednica ne bore se samo protiv ebole. Situaciju u ovoj afričkoj državi dodatno komplikuju nestabilna politička situacija, oružani sukobi, širenje dezinformacija u vezi sa epidemijom kao i tradicionalni načini sahranjivanja preminulih, koji usporavaju suzbijanje ove bolesti.

Osim redovnih članaka o recepciji nauke u stripu („Lomače američkog sna“) i književnosti („Plzenjski golub – jedno upoznavanje“), najnoviji broj donosi čak tri zanimljiva intervjua.

Gost ovogodišnje manifestacije Maj mesec matematike, američki matematičar Bari Sipra, objasnio je kako je zavoleo matematiku, ali i zašto je karijeru matematičara zamenio karijerom naučnog novinara.

Sonja Žakula, antropološkinja iz Etnografskog instituta SANU, govorila je o mnogim neobičnim i malo poznatim detaljima o zoološkim vrtovima, kao i o prirodi odnosa ljudi i životinja.

Paleoumetnik Boban Filipović, dobitnik najzačajnije svetske nagrade za rekonstrukciju kičmenjaka Lazendorf-National Geographic PaleoArt Prize, za Elemente je govorio paleoumetničkoj rekonstrukciji, fosilima i svojoj međunarodnoj karijeri.

U novom broju čitaćete i o nedavno otkrivenim a (pre)dugo čuvanim vezama između transatlantske trgovine robljem i nauke. Zašto je važan plantažni dnevnik bogatog američkog veleposednika Tomasa Valtera Pejra, ko su bili najveći evropski kolekcionari udaljenih afričkih i američkih svetova, i kako su naučnici postali deo robovlasničkog sistema kojeg se čitav svet gnuša, neka su od pitanja čije ćete odgovore naći u tekstu Ivane Nikolić.

Elementi donose i uzbudljivu priču o šiframa ili tajanstvenim nizovima slova i(li) brojki, koje će, kako autor Petar Nurkić tvrdi, „verovatno uvek biti tu, sve dok je ljudske potrebe da se saznaju i zaštite određene informacije“. Ili zašto svako vreme ima svoju „Sezame, otvori se!“

U novom broju ćete naći i „Velike bogove očima velikih podataka“, esej Đorđa Petrovića, koji govori o nastanku velikih svetskih religija i njihovom manje-više univerzalnom natprirodnom mehanizmu koji nagrađuje vrle i kažnjava rđave. Kako je i zašto došlo do pojave ovih religija, čitajte u letnjem broju Elemenata.

Ostale aktivnosti