Елементи на Čumić Book Fest-у

Елементи на Čumić Book Fest-у

У петак, 11. јуна, на Čumić Book Fest-у представљен је најновији 24. број часописа Елементи.

У пријатном амбијенту испред испред Makart Store-а, у Чумићевом сокачету присутни су имали прилику да чује нешто више о најновијем 24. броју Елемената, као и да разговарају са ауторима текстова из овог научнопопуларног магазина који издаје Центар за промоцију науке.

Од уредника часописа Ивана Умељића могло се сазнати више о темату броја, насловљеном „Поуке пандемије ХИВ-а“, о једној од најразорнијих пандемија модерног доба која нас. Иако веома специфична, може нас научити много чему што је и те како примењиво и у одговору на данашњу пандемију Ковида-19.  Руководилац Сектора за медије и издаваштво Центра за промоцију науке потом је реч препустио колегама, научним новинарима Ђорђу Петровићу и Богдану Ђорђевићу, као и сталном сараднику часописа, психологу Дарку Стојиловићу.

Фото: Марко Рисовић

Стојиловић, који је основне и мастер студије психологије завршио на Филозофском факултету у Београду, говорио је о изузетно значајном појму – интелигенцији. Наиме, он је у свом тексту из 24. броја Елемената довео у питање неприкосновеност IQ тестова. Осим тога, од Стојиловића смо сазнали више и о феномену сујеверја, којим се у најновијем издању часописа детаљније бавио др Игор Живановић.

Фото: Марко Рисовић

О необичном сусрету Дидроа и Катарине писао је, а на Čumić Book Fest-у и сусрету и говорио, научни новинар ЦПН-а Ђорђе Петровић. Осим ове изузетно занимљиве приче, Петровић је представио и текст „Лице и наличје“, филозофа Миљана Васића који нас је упознао са могућим злоупотребама софтвера за препознавање лица – али навео и да постоје околности у којима идентификација уз помоћ компјутерског програма може бити сасвим оправдана.

Фото: Марко Рисовић

Како су глобално загревање и тотални фудбал, чији је најбољи представник Јохан Кројф, повезани и како је могуће изборити се са порастом нивоа мора – публика у Чумићевом сокачету сазнала је од Богдана Ђорђевића. Он је описао и проблем који постоји у индустрији паметних уређаја, а о ком се не говори превише. Ивана Николић је из различитих углова приступила овој теми, открила нам позадину читаве приче и „паметним супругама“ понудила алтернативу, а Ђорђевић све то презентовао на трибини која се одржала у петак.

Фото: Марко Рисовић

Овогодишњи Čumić Book Fest, седми по реду, одржао се на платоу испред Makart Store-а, у Чумићевом сокачету, трајао је од 8. до 13. јуна, а значајан и посебно занимљив део овог фестивала биле су промоције најновијих издања и трибине које су се одржавале свакодневно.

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

  • Аутор насловне фотографије је Марко Рисовић.

Остале активности