Elementi na Čumić Book Fest-u

Elementi na Čumić Book Fest-u

U petak, 11. juna, na Čumić Book Fest-u predstavljen je najnoviji 24. broj časopisa Elementi.

U prijatnom ambijentu ispred ispred Makart Store-a, u Čumićevom sokačetu prisutni su imali priliku da čuje nešto više o najnovijem 24. broju Elemenata, kao i da razgovaraju sa autorima tekstova iz ovog naučnopopularnog magazina koji izdaje Centar za promociju nauke.

Od urednika časopisa Ivana Umeljića moglo se saznati više o tematu broja, naslovljenom „Pouke pandemije HIV-a“, o jednoj od najrazornijih pandemija modernog doba koja nas. Iako veoma specifična, može nas naučiti mnogo čemu što je i te kako primenjivo i u odgovoru na današnju pandemiju Kovida-19.  Rukovodilac Sektora za medije i izdavaštvo Centra za promociju nauke potom je reč prepustio kolegama, naučnim novinarima Đorđu Petroviću i Bogdanu Đorđeviću, kao i stalnom saradniku časopisa, psihologu Darku Stojiloviću.

Foto: Marko Risović

Stojilović, koji je osnovne i master studije psihologije završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, govorio je o izuzetno značajnom pojmu – inteligenciji. Naime, on je u svom tekstu iz 24. broja Elemenata doveo u pitanje neprikosnovenost IQ testova. Osim toga, od Stojilovića smo saznali više i o fenomenu sujeverja, kojim se u najnovijem izdanju časopisa detaljnije bavio dr Igor Živanović.

Foto: Marko Risović

O neobičnom susretu Didroa i Katarine pisao je, a na Čumić Book Fest-u i susretu i govorio, naučni novinar CPN-a Đorđe Petrović. Osim ove izuzetno zanimljive priče, Petrović je predstavio i tekst „Lice i naličje“, filozofa Miljana Vasića koji nas je upoznao sa mogućim zloupotrebama softvera za prepoznavanje lica – ali naveo i da postoje okolnosti u kojima identifikacija uz pomoć kompjuterskog programa može biti sasvim opravdana.

Foto: Marko Risović

Kako su globalno zagrevanje i totalni fudbal, čiji je najbolji predstavnik Johan Krojf, povezani i kako je moguće izboriti se sa porastom nivoa mora – publika u Čumićevom sokačetu saznala je od Bogdana Đorđevića. On je opisao i problem koji postoji u industriji pametnih uređaja, a o kom se ne govori previše. Ivana Nikolić je iz različitih uglova pristupila ovoj temi, otkrila nam pozadinu čitave priče i „pametnim suprugama“ ponudila alternativu, a Đorđević sve to prezentovao na tribini koja se održala u petak.

Foto: Marko Risović

Ovogodišnji Čumić Book Fest, sedmi po redu, održao se na platou ispred Makart Store-a, u Čumićevom sokačetu, trajao je od 8. do 13. juna, a značajan i posebno zanimljiv deo ovog festivala bile su promocije najnovijih izdanja i tribine koje su se održavale svakodnevno.

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

Foto: Marko Risović

  • Autor naslovne fotografije je Marko Risović.

Ostale aktivnosti