SALL – Oтворене лабораторијe у школама у Инђији и Турији

SALL – Oтворене лабораторијe у школама у Инђији и Турији

Од септембра ове године ЦПН учествује у пројекту Школе као отворене лабораторије (Schools as living laboratoriesSALL). SALL повезује локалне заједнице са школама, истраживачким институцијама, органима локалне самоуправе или невладиним организацијама око проблема у вези са системом исхране. 

 У оквиру овог пројекта Центар за промоцију науке успоставио је две отворене лабораторије у школама које су наши главни локални партнери. У Инђији, у ОШ „Петар Кочић“ Љуково настао је школски пројекат WanderLab, док је у Кучеву, односно у Турији, у оквиру ОШ „Вељко Дугошевић“ настао пројекат TurijaLab. Оба пројекта представљена су на виртуелном састанку свих европских школа које учествују у SALL пројекту, 7. јуна 2021. године. Презентације SALL школа из Србије биле су веома запажен део програма који је укључио 20 презентација са учешћем школа из чак девет европских земаља и кроз три временске зоне. Размене идеја међу школама, као и прилика да се различите школе представе и упознају најзначајнији је аспект овог сусрета и тиме је успостављен одличан темељ за наше будуће сарадње. 

WanderLab у малој школи у Љукову поред Инђије истражује проблем органског отпада и покушава да подстакне децу да сазнају више о лековитим биљкама, као и да проводе више времена на отвореном. Тако је настала идеја о производњи чајева у овој школи. Овај пројекат спроводи група деце уз координацију школске педагошкиње Тијане Ђуричић, а са учитељицом Јеленом Живковић, локалним ланцем продавница Зам, НВО Етнодом Гороцвет и Институтом за јавно здравље Нови Сад. Они су посадили школску башту чаја, успоставили компостиште и развијају дизајн паметне сушаре у дворишту у оквиру учионице на отвореном. Бајковиту видео-презентацију њиховог тима, којом вас позивају на чајанку са Алисом у WonderLab-у, можете погледати на овом линку

 TurijaLab у сеоској школи у Турији поред Кучева бави се утицајем климатских промена на узгој хране у овом крају. Школски тим чине директорка Јелена Живановић, наставница Санела Анкић и наставник Небојша Илић, заједно са ђацима ове школе, инжењером информационих технологија Филипом Илићем, Општинским секретаријатом за пољопривреду, Институтом за јавно здравље Пожаревац и НВО Ентузијасти Кучева. Овај тим је осмислио прототип софтвера који податке о узгоју хране у Турији комбинује са подацима Републичког хидрометеоролошког завода и НАСА о климатским променама на овом подручју и предлаже пољопривредницима којим биљкама да се посвете у односу на временске услове који се очекују током године садње. Исти софтвер користиће за планирање и узгој школске паметне баште, чији је циљ одржива производња здраве хране за школску кухињу. Видео-презентацију овог истраживачког пројекта можете погледати на овом линку

  Пројекат SALL је финансиран из програма Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020 у оквиру споразума о гранту бр. 871794.

Остале активности