Европска ноћ истраживача у Кикинди

Европска ноћ истраживача у Кикинди

Од 24.09. до 28.09.2018. године у просторијама Центра за стручно усавршавање Кикинда, одржана је манифестација „Европска ноћ истраживача 2018“.[:]

DSC_0368

У оквиру поменуте манифестације од понедељка 24. септембра до петка 28. септембром 2018. године одржано је укупно 16 радионица које је посетило око 500 ученика основних и средњих школа кикиндске општине, следећим редоследом:

ПОНЕДЕЉАК, 24.09.

 1. Предавање „Глобално загревање – шта, како, зашто и које су последице“.
 1. Документарни филм „6 степени би могло да промени свет” – о последицама глобалног загревања које би уследиле када би просечна температура ваздуха порасла за 6 степени, степен по степен.

УТОРАК, 25.09.

 1. Радионица „Основни типови земљишта и њихове особине“ – испитивање састава сваког типа земљишта, количине карбоната, живог света и његове распрострањености путем табеларног приказа.
 1. Радионица „Ерозија земљишта“ – испитивање брзине протока воде и количине упијене воде од стране истих типова земљишта.
 1. Радионица „Живи свет шумског земљишта“, током радионице сваки учесник је имао задатак да препозна живо биће из шумског земљишта, тако што је исто вадио из посуде и препознавао помоћу слике.
 1. Приказ филма „Слано  копово “.

Радионице су спровеле професорка биологије Видица Штетин и мастер професорка географије Неда Попов Раказов.

СРЕДА, 26.09.

 1. Радионица „Ватрогасац на задатку“, била је намењена деци предшколског узраста, а главни циљ био је учење деце програмирању кроз игрицу.
 1. Радионица „Гусар и његово благо“ намењена ученицима другог, трећег и четвртог разреда основне школе такође је имала за циљ учење програмирању кроз игру.
 1. Радионица „Основни кораци у програмском језику „python“, била је намењена ученицима првог разреда средње школе.

Све радионице су спровели професорка информатике Тања Радованов и Арпад Пастор.

ЧЕТВРТАК, 27.09.

 1. Радионица „Нацртај своје име“ састојала се у цртању свог имена коришћењем Декартовог правоуглог координатног система.
 1. Радионица „Чаробне илузије“ састојала се у приказивању и објашњењу разних илузија  и цртању истих.
 1. Радионица „Златни пресек у пракси“ састојала се у објашњавању златног пресека и вајању главе од глине. 

ПЕТАК, 28.09.

 1. Радионица „Из совине перспективе“ састоји од предавања о совама, њиховим карактеристикама, исхрани и значају који имају.
 1. Радионица „кикиндске разгледнице“ састоји се у предавању и приказивању филма о Кикинди и животу у њој од пре сто година.
 1. Радионица „Кикин забавни програм” састоји се у предавању о мамуту Кики чији су остаци пронађени на глинокпоу фабрике „Тоза Марковић“ у Кикинди.
 1. Радионица „Од суваче до соларне енергије“ састоји се у предавању и гледању филма о сувачи, старом млину на коњски погон који је служио за млевење житарица.

Све радионице спровели су предавачи из Народног музеја Кикинда, Драган Киурски, Катарина Драгин, Сања Бикић и Јелена Рацков.

Остале активности