Evropska noć istraživača u Kikindi

Evropska noć istraživača u Kikindi

Od 24.09. do 28.09.2018. godine u prostorijama Centra za stručno usavršavanje Kikinda, održana je manifestacija „Evropska noć istraživača 2018“.[:]

DSC_0368

U okviru pomenute manifestacije od ponedeljka 24. septembra do petka 28. septembrom 2018. godine održano je ukupno 16 radionica koje je posetilo oko 500 učenika osnovnih i srednjih škola kikindske opštine, sledećim redosledom:

PONEDELJAK, 24.09.

 1. Predavanje „Globalno zagrevanje – šta, kako, zašto i koje su posledice“.
 1. Dokumentarni film „6 stepeni bi moglo da promeni svet” – o posledicama globalnog zagrevanja koje bi usledile kada bi prosečna temperatura vazduha porasla za 6 stepeni, stepen po stepen.

UTORAK, 25.09.

 1. Radionica „Osnovni tipovi zemljišta i njihove osobine“ – ispitivanje sastava svakog tipa zemljišta, količine karbonata, živog sveta i njegove rasprostranjenosti putem tabelarnog prikaza.
 1. Radionica „Erozija zemljišta“ – ispitivanje brzine protoka vode i količine upijene vode od strane istih tipova zemljišta.
 1. Radionica „Živi svet šumskog zemljišta“, tokom radionice svaki učesnik je imao zadatak da prepozna živo biće iz šumskog zemljišta, tako što je isto vadio iz posude i prepoznavao pomoću slike.
 1. Prikaz filma „Slano  kopovo “.

Radionice su sprovele profesorka biologije Vidica Štetin i master profesorka geografije Neda Popov Rakazov.

SREDA, 26.09.

 1. Radionica „Vatrogasac na zadatku“, bila je namenjena deci predškolskog uzrasta, a glavni cilj bio je učenje dece programiranju kroz igricu.
 1. Radionica „Gusar i njegovo blago“ namenjena učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole takođe je imala za cilj učenje programiranju kroz igru.
 1. Radionica „Osnovni koraci u programskom jeziku „python“, bila je namenjena učenicima prvog razreda srednje škole.

Sve radionice su sproveli profesorka informatike Tanja Radovanov i Arpad Pastor.

ČETVRTAK, 27.09.

 1. Radionica „Nacrtaj svoje ime“ sastojala se u crtanju svog imena korišćenjem Dekartovog pravouglog koordinatnog sistema.
 1. Radionica „Čarobne iluzije“ sastojala se u prikazivanju i objašnjenju raznih iluzija  i crtanju istih.
 1. Radionica „Zlatni presek u praksi“ sastojala se u objašnjavanju zlatnog preseka i vajanju glave od gline. 

PETAK, 28.09.

 1. Radionica „Iz sovine perspektive“ sastoji od predavanja o sovama, njihovim karakteristikama, ishrani i značaju koji imaju.
 1. Radionica „kikindske razglednice“ sastoji se u predavanju i prikazivanju filma o Kikindi i životu u njoj od pre sto godina.
 1. Radionica „Kikin zabavni program” sastoji se u predavanju o mamutu Kiki čiji su ostaci pronađeni na glinokpou fabrike „Toza Marković“ u Kikindi.
 1. Radionica „Od suvače do solarne energije“ sastoji se u predavanju i gledanju filma o suvači, starom mlinu na konjski pogon koji je služio za mlevenje žitarica.

Sve radionice sproveli su predavači iz Narodnog muzeja Kikinda, Dragan Kiurski, Katarina Dragin, Sanja Bikić i Jelena Rackov.

Ostale aktivnosti