Нови филм о Тесли

Нови филм о Тесли

10. јул 2013.[:]

Америчка продукцијска кућа Margusagar најавила је снимање новог филма о Николи Tесли и тим поводом се обратила Центру за промоцију науке. Преносимо најаву режисера Мајкла Антона

Пре свега, желео бих да се захвалим српском Центру за промоцију науке што је омогућио да наш филм угледа светлост дана. На данашњи дан, пре 157 година, на свет је дошао човек за кога ће се испоставити да је најбриљантнији ум који је икада живео – Никола Тесла.

Подучавање је један од најбољих поклона који као родитељи и одрасли можемо дати. Да ли постоји особа која не би била дирнута сјајем у дечјим очима, узбуђењем и радошћу које деца показују приликом истраживања и откривања природних наука? Наука је богати свет чуда, нарочито за младе људе.

Замислите шта бисмо могли да постигнемо када бисмо, као Никола Тесла, веровали да је све могуће? Допринос Николе Тесле сеже даље од његових научних достигнућа, а то се најбоље огледа у његовом веровању да би свет без рата био просветљен и да би имао бесконачне могућности. Ово веровање би свака особа требало да носи у свом срцу.

Захвалан сам на подршци коју је српски народ пружио нашем филму од самог почетка. Желео бих да искористим прилику да се захвалим и српским медијима на часном и прецизном извештавању о нашем напретку на овом пројекту.

Тесла је био највећи ум свог времена и због тога га данас многи сматрају творцем двадесетог века. Да је данас жив, Тесла би се вероватно запитао како је двадесети век испао. Сигуран сам да не би оклевао да нам каже: „Лепо сам вам рекао.“

У Србији, земљи његовог народа, Никола Тесла представља националног хероја. Његов лик налази се на зидовима великог броја учионица као инспирација свакој новој генерацији.  Међутим, моја деца ће одрасти у Америци, у образовном систему који прокламује историју Томаса Едисона, а занемарује великог човека какав је био Никола Тесла. Не само да сматрам да је ово погрешно већ планирам да повратим равнотежу.

Теслино наслеђе не сме остати скривено од остатка света. Оно заслужује да се о њему говори, и у Америци и широм света. Тесла представља пример за све нас. Он је доказао да смо способни за незамислива дела, све док верујемо у немогуће.

Када сам написао овај филм, наслов „Луди научник“ је осликавао баш ту заблуду коју је имао остатак света о Николи Тесли, приказану кроз стрипове о супермену и кратким сегментима на филму и телевизији. Желео сам да покажем лицемерје тог имена. Моја намера је била да покажем да је остатак света у ствари био заиста луд што је игнорисао овог великог човека, који је само желео да учини свет бољим.

Како је филм напредовао, од богатог сценарија са скромним буџетом до моћног гласа који ће коначно разбити тишину о наслеђу Николе Тесле, са поносом објављујем да је, уз сагласност и подршку моје филмске екипе и продукцијског тима, наслов филма промењен како би се на прави начин приказали овај велики човек и његова заоставштина.

Филм ће од сада и заувек носити назив „ТЕСЛА“. Ништа више, ништа мање.

Мајкл Антон, режисер филма „Тесла“

Tags

Остале активности