Novi film o Tesli

Novi film o Tesli

10. jul 2013.[:]

Američka produkcijska kuća Margusagar najavila je snimanje novog filma o Nikoli Tesli i tim povodom se obratila Centru za promociju nauke. Prenosimo najavu režisera Majkla Antona

Pre svega, želeo bih da se zahvalim srpskom Centru za promociju nauke što je omogućio da naš film ugleda svetlost dana. Na današnji dan, pre 157 godina, na svet je došao čovek za koga će se ispostaviti da je najbriljantniji um koji je ikada živeo – Nikola Tesla.

Podučavanje je jedan od najboljih poklona koji kao roditelji i odrasli možemo dati. Da li postoji osoba koja ne bi bila dirnuta sjajem u dečjim očima, uzbuđenjem i radošću koje deca pokazuju prilikom istraživanja i otkrivanja prirodnih nauka? Nauka je bogati svet čuda, naročito za mlade ljude.

Zamislite šta bismo mogli da postignemo kada bismo, kao Nikola Tesla, verovali da je sve moguće? Doprinos Nikole Tesle seže dalje od njegovih naučnih dostignuća, a to se najbolje ogleda u njegovom verovanju da bi svet bez rata bio prosvetljen i da bi imao beskonačne mogućnosti. Ovo verovanje bi svaka osoba trebalo da nosi u svom srcu.

Zahvalan sam na podršci koju je srpski narod pružio našem filmu od samog početka. Želeo bih da iskoristim priliku da se zahvalim i srpskim medijima na časnom i preciznom izveštavanju o našem napretku na ovom projektu.

Tesla je bio najveći um svog vremena i zbog toga ga danas mnogi smatraju tvorcem dvadesetog veka. Da je danas živ, Tesla bi se verovatno zapitao kako je dvadeseti vek ispao. Siguran sam da ne bi oklevao da nam kaže: „Lepo sam vam rekao.“

U Srbiji, zemlji njegovog naroda, Nikola Tesla predstavlja nacionalnog heroja. Njegov lik nalazi se na zidovima velikog broja učionica kao inspiracija svakoj novoj generaciji.  Međutim, moja deca će odrasti u Americi, u obrazovnom sistemu koji proklamuje istoriju Tomasa Edisona, a zanemaruje velikog čoveka kakav je bio Nikola Tesla. Ne samo da smatram da je ovo pogrešno već planiram da povratim ravnotežu.

Teslino nasleđe ne sme ostati skriveno od ostatka sveta. Ono zaslužuje da se o njemu govori, i u Americi i širom sveta. Tesla predstavlja primer za sve nas. On je dokazao da smo sposobni za nezamisliva dela, sve dok verujemo u nemoguće.

Kada sam napisao ovaj film, naslov „Ludi naučnik“ je oslikavao baš tu zabludu koju je imao ostatak sveta o Nikoli Tesli, prikazanu kroz stripove o supermenu i kratkim segmentima na filmu i televiziji. Želeo sam da pokažem licemerje tog imena. Moja namera je bila da pokažem da je ostatak sveta u stvari bio zaista lud što je ignorisao ovog velikog čoveka, koji je samo želeo da učini svet boljim.

Kako je film napredovao, od bogatog scenarija sa skromnim budžetom do moćnog glasa koji će konačno razbiti tišinu o nasleđu Nikole Tesle, sa ponosom objavljujem da je, uz saglasnost i podršku moje filmske ekipe i produkcijskog tima, naslov filma promenjen kako bi se na pravi način prikazali ovaj veliki čovek i njegova zaostavština.

Film će od sada i zauvek nositi naziv „TESLA“. Ništa više, ništa manje.

Majkl Anton, režiser filma „Tesla“

Tags

Ostale aktivnosti