Годину дана рада ЦПН-а

Годину дана рада ЦПН-а

Мрежа сарадника, сарадња са научним установама, подршка за 33 пројекта, интернет портал, радионице, фестивали, предавања…

Након што је Законом о научноистраживачкој делатности основан као државна институција надлежна за промоцију и популаризацију науке, ЦПН је 23. новембра 2010. уписан у регистар јавних установа.

Са идејом да се средствима Европске инвестиционе банке, у Блоку 39 на Новом Београду, у догледној будућности подигне нова, импозантна зграда, Центар је одмах након оснивања почео са радом на промоцији и популаризацији науке. На привременој адреси у Макензијевој 24, у Београду, окупио је прве сараднике и учинио прве кораке.

Годину дана касније, ЦПН је већ постао јавно препознатљива, поуздана и утицајна установа, која се отиснула на дуги пут ширења културе науке и успостављања економије знања у Републици Србији.

 ШИРЕЊЕ МРЕЖЕ

Центар је за годину дана око себе окупио мрежу сарадника из целе Србије. Бројни научници, популаризатори, новинари, и сви други који се баве промоцијом науке, прошли су кроз Центар и учествовали у више манифестација које је организовао или подржао. Поред тога, ЦПН је дефинисао и свој визуелни идентитет, повезао се са медијима, упустио у издавачку делатност, а покренуо је и истраживања на тему перцепције науке међу грађанима.

 САРАДЊА СА НАУЧНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ

Како би оснажио своје активности и у научном погледу, Центар за промоцију науке је ојачао везе са најугледнијим научним установама у Србији, ангажујући их у конкретним акцијама или потписујући уговоре о дугорочној сарадњи. Посебно је драгоцена сарадња са САНУ-ом, као кровном установом српске науке, али је свакако врло важна и сарадња са Институтом за физику у Београду, као и са Друштвом хемичара Србије, Математичким институтом, ИНН „Винча“, Институтом за генетичка истраживања и многим другима. Поред тога, Центар се укључио и у европску мрежу сродних организација и постао члан ЕSCITE-a и ЕUSEA.

 СУФИНАНСИРАНИ ПРОЈЕКТИ

Током 2011. Центар за промоцију науке је суфинансирао 33 научнопопуларна пројекта која су добила финансијску подршку на конкурсу расписаном почетком године. Уз то, многим од ових пројеката Центар је пружио и другу логистичку у реализацији. Нови јавни позив за финансирање пројеката промоције и популаризације науке за 2012. расписан је 28. децембра 2011.

 ФЕСТИВАЛИ, ЈУБИЛЕЈИ, ИЗЛОЖБЕ, РАДИОНИЦЕ

Центар за промоцију науке је учествовао у свим научнопопуларним акцијама током 2012. године. Био је важан партнер у организацији Фестивала науке у Београду, али и другим градовима Србије. Учествовао је у првој Ноћи истраживача у српским градовима, а на Београдском сајму књига је представио сва нова издања српских научних институција. Организовао је Дане открића, покренуо прво обележавање УНЕСКО-вог Светског дана науке и мира у Србији, прославио је национални Дан науке, као и бројне јубилеје. Покренуо је и више мањих радионица, као што су 3D kide, тренинг научног баскинга, Физика уживо и многe другe попут ових.

 ПУТУЈУЋИ ЦПН

Већ у првој години, Центар за промоцију науке се определио да не буде једна од оних установа које не сежу даље од Београда. Због тога је осимишљен такозвани Путујући ЦПН, пројекат који чине Научни камион и Брод лабораторија Аргус, уз помоћ којих ће популарна наука стићи у све делове наше земље. Славни брод Аргус је укључивањем у Центар добио заслужену пажњу и након година небриге прилику да поново заплови Дунавом.

 ЕЛЕМЕНТАРИЈУМ

Центар је током прве године постојања развио и специфичну мрежу интернет сајтова који су постављени на адреси www.cpn.rs. Уз основне информације о самом Центру, посетиоци овог сајта могу да виде, прочитају и истраже Елементаријум, нови научнопопуларни портал ЦПН-а, који доноси опсежне приче из науке са светске научне сцене, али и оне потекле из домаће научне заједнице. Поред тога, сајт Центра је дом електронског сервиса на коме се објављују конкурси, а ускоро ће бити отворена још два посебна портала – Институције и Идеје.

  • Истражите научнопопуларни портал Елементаријум www.elementarium.cpn.rs
  • Истражите више о оснивачким актима, мисији и визији Центра на www.cpn.rs/ocentru
  • Истражите више о активностима Центра на адреси www.cpn.rs/aktivnosti

Остале активности