Godinu dana rada CPN-a

Godinu dana rada CPN-a

Mreža saradnika, saradnja sa naučnim ustanovama, podrška za 33 projekta, internet portal, radionice, festivali, predavanja…

Nakon što je Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti osnovan kao državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke, CPN je 23. novembra 2010. upisan u registar javnih ustanova.

Sa idejom da se sredstvima Evropske investicione banke, u Bloku 39 na Novom Beogradu, u doglednoj budućnosti podigne nova, impozantna zgrada, Centar je odmah nakon osnivanja počeo sa radom na promociji i popularizaciji nauke. Na privremenoj adresi u Makenzijevoj 24, u Beogradu, okupio je prve saradnike i učinio prve korake.

Godinu dana kasnije, CPN je već postao javno prepoznatljiva, pouzdana i uticajna ustanova, koja se otisnula na dugi put širenja kulture nauke i uspostavljanja ekonomije znanja u Republici Srbiji.

 ŠIRENJE MREŽE

Centar je za godinu dana oko sebe okupio mrežu saradnika iz cele Srbije. Brojni naučnici, popularizatori, novinari, i svi drugi koji se bave promocijom nauke, prošli su kroz Centar i učestvovali u više manifestacija koje je organizovao ili podržao. Pored toga, CPN je definisao i svoj vizuelni identitet, povezao se sa medijima, upustio u izdavačku delatnost, a pokrenuo je i istraživanja na temu percepcije nauke među građanima.

 SARADNJA SA NAUČNOM ZAJEDNICOM

Kako bi osnažio svoje aktivnosti i u naučnom pogledu, Centar za promociju nauke je ojačao veze sa najuglednijim naučnim ustanovama u Srbiji, angažujući ih u konkretnim akcijama ili potpisujući ugovore o dugoročnoj saradnji. Posebno je dragocena saradnja sa SANU-om, kao krovnom ustanovom srpske nauke, ali je svakako vrlo važna i saradnja sa Institutom za fiziku u Beogradu, kao i sa Društvom hemičara Srbije, Matematičkim institutom, INN „Vinča“, Institutom za genetička istraživanja i mnogim drugima. Pored toga, Centar se uključio i u evropsku mrežu srodnih organizacija i postao član ESCITE-a i EUSEA.

 SUFINANSIRANI PROJEKTI

Tokom 2011. Centar za promociju nauke je sufinansirao 33 naučnopopularna projekta koja su dobila finansijsku podršku na konkursu raspisanom početkom godine. Uz to, mnogim od ovih projekata Centar je pružio i drugu logističku u realizaciji. Novi javni poziv za finansiranje projekata promocije i popularizacije nauke za 2012. raspisan je 28. decembra 2011.

 FESTIVALI, JUBILEJI, IZLOŽBE, RADIONICE

Centar za promociju nauke je učestvovao u svim naučnopopularnim akcijama tokom 2012. godine. Bio je važan partner u organizaciji Festivala nauke u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije. Učestvovao je u prvoj Noći istraživača u srpskim gradovima, a na Beogradskom sajmu knjiga je predstavio sva nova izdanja srpskih naučnih institucija. Organizovao je Dane otkrića, pokrenuo prvo obeležavanje UNESKO-vog Svetskog dana nauke i mira u Srbiji, proslavio je nacionalni Dan nauke, kao i brojne jubileje. Pokrenuo je i više manjih radionica, kao što su 3D kide, trening naučnog baskinga, Fizika uživo i mnoge druge poput ovih.

 PUTUJUĆI CPN

Već u prvoj godini, Centar za promociju nauke se opredelio da ne bude jedna od onih ustanova koje ne sežu dalje od Beograda. Zbog toga je osimišljen takozvani Putujući CPN, projekat koji čine Naučni kamion i Brod laboratorija Argus, uz pomoć kojih će popularna nauka stići u sve delove naše zemlje. Slavni brod Argus je uključivanjem u Centar dobio zasluženu pažnju i nakon godina nebrige priliku da ponovo zaplovi Dunavom.

 ELEMENTARIJUM

Centar je tokom prve godine postojanja razvio i specifičnu mrežu internet sajtova koji su postavljeni na adresi www.cpn.rs. Uz osnovne informacije o samom Centru, posetioci ovog sajta mogu da vide, pročitaju i istraže Elementarijum, novi naučnopopularni portal CPN-a, koji donosi opsežne priče iz nauke sa svetske naučne scene, ali i one potekle iz domaće naučne zajednice. Pored toga, sajt Centra je dom elektronskog servisa na kome se objavljuju konkursi, a uskoro će biti otvorena još dva posebna portala – Institucije i Ideje.

Ostale aktivnosti