CPN u evropskoj mreži

CPN u evropskoj mreži

Tokom 2011. godine, CPN je postao član Evropske asocijacije naučnih događaja EUSEA i Evropske mreže naučnih centara i muzeja ECSITE

Tokom novembra 2011. godine Centar za promociju nauke postao je član Evropske asocijacije naučnih događaja (EUSEA, European Science Events Association).

I sama EUSEA je mlada asocijacija – formirana je u aprilu 2001. sa željom da pomogne u razmeni ideja i iskustava svojih članica, kao i da razvija marketing i nove načine finansiranja naučnih događaja u Evropi.

Manifestacije koje popularišu nauku, od festivala do dana i nedelja nauke, organizuju se širom Evrope i tada naučnici iz najrazličitijih oblasti i institucija dobijaju priliku da građane informišu o svojim neverovatnim otkrićima, da im približe nepoznato i zainteresuju ih za nauku.

Kako je CPN deo strateškog programa razvoja Srbije u ekonomiji znanja, i institucija koja takođe kroz brojne popularizatorske događaje razvija naučnu povezanost i pismenost, prirodno je da se nađe u jednom ovakvom udruženju u kom će razmenjivati iskustva sa drugim članicama, svojim evropskim kolegama.

Centar je takođe član i Evropske mreže naučnih centara i muzeja (ESCITE, European Network of Science Centres and Museums). Ona povezuje profesionalce iz oblasti promocije nauke iz više od 400 institucija u 50 zemalja. Osnovan pre dvadeset godina, ESCITE promoviše saradnju svojih članica kroz projekte i aktivnosti, kako bi pomogao u unapređivanju razmene ideja i rešenja aktuelnih pitanja.

 

 

Ostale aktivnosti