„Иза објективности: визуелне метафоре у науци“

„Иза објективности: визуелне метафоре у науци“

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Библиотеком града Београда, организовао је, од 31. марта до 20. априла, изложбу научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“.

Посетиоци су, током априла, у Галерији Атријум имали прилику да погледају радове 28 графичких илустратора, дизајнера и уметника различитих генерација, који су у протеклих седам година илустровали текстове у научнопопуларном часопису Елементи.

Фото: Марко Рисовић

Циљ изложбе био је да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика се упознала са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

Фото: Марко Рисовић

Аутор концепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

На изложби су представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Фото: Марко Рисовић

Изложбу прати и богато опремљен каталог на 130 страна, који садржи све илустрације са описима, као и више информација о илустраторима и концепту изложбене поставке.

ОТВАРАЊЕ

Фото: Марко Рисовић

У занимљивом амбијенту Галерије Атријум Библиотеке града Београда, у четвртак, 31. марта, бројни гости окупили су се на церемонији отварања. Овај догађај привукао је велику пажњу медија и шире јавности, а самом отварању присуствовали су и многи илустратори чији су радови представљени на изложби.

Присутнима су се овом приликом обратили др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Наташа Рил, кустоскиња галерије Атријум, и Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи.

Фото: Марко Рисовић

Добро расположење са отварања пренело се и на наредне дане. Изложбу је пратио богат садржај у виду предавања и радионица за младе уметнике, као и вођења кроз изложбу. Студенти, новинари и сви други заинтересовани добили су прилику да кроз ове активности од признатих домаћих уметника, који су уједно и аутори илустрација у Елементима, стекну теоријско и практично знање из различитих облика графичких уметности и опробају се у улози илустратора. Свако ко је посетио галерију, могао је од научних новинара Центра за промоцију науке да сазна више о самом концепту изложбе и илустрацијама.

ШТА СЕ КРИЈЕ „ИЗА ОБЈЕКТИВНОСТИ“?

Фото: Марко Рисовић

„Назив изложбе представља игру речи којом смо покушали да укажемо на однос између централног идеала науке, а то је објективност, и јавне перцепције науке, која је по правилу субјективна, дакле, лична, као и све остало што утиче на наше животе и о чему би требало да имамо некакав изграђен став. Желели смо да покажемо како тај јаз није непремостив иако се таква слика често намеће. Конкретно, бити објективан значи тежити сазнању које не носи трагове онога који сазнаје, сазнању неозначеном предрасудом, личном перспективом, страшћу, субјективним расуђивањем, личним жељама и мотивима и сл. Таква тежња ка објективности манифестовала се кроз развијање карактеристичног језика и визуелних пракси у науци које су је ограничиле на уске групе специјалиста. Овом изложбом покушали смо да, уз помоћ креативног визуелног језика наших најпознатијих графичких илустратора и дизајнера, научне теме из домена уских академских кругова предочимо најширој публици у циљу промовисања јавног разумевања науке“, речи су аутора изложбе Ивана Умељића.

ТЕМАТСКЕ ЦЕЛИНЕ

Фото: Марко Рисовић

Изложене илустрације распоређене су у осам тематских целина: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“ и „Унутрашњи топоними“.

„Ова галаксија овде, и она малена тамо, обе су прешле предуг пут. Свемир је цео саткан од невидљивих миграција“, опис је посебног сегмента поставке изложбе посвећеног сталној рубрици часописа Елементи под називом „Орбитирање“, чији је аутор атрофизичар др Дарко Доневски. Дванаест колумни др Доневског, коју сваки пут илуструје други графички уметник, представљено је на ротирајућим коцкама смештеним у средини галерије.

РАДИОНИЦЕ

Фото: Немања Кнежевић

Током трајања изложбе, као део пратећег програма, одржане су три радионице намењене младим уметницима и студентима уметничких факултета.

Са циљем да им ближе дочара процес настајање мурала, улични уметник Андреј Жикић Артез одржао је радионицу студентима уметничких факултета, 12. априла, у Научном клубу Центра за промоцију науке. Кроз инспиративно предавање, чију су окосницу чинили примери добре и лоше праксе из Артезовог искуства, али и серију различитих уметничких задатака, учесници су стекли практично знање о осликавању зидних и других површина. Њихови цртежи и друга уметничка решења, на крају су оживели кроз анимацију.

Фото: Марко Рисовић

У Римској дворани Библиотеке града Београда, професор графичког дизајна Жељко Лончар, 14. априла, одржао је предавање и уметничку радионицу о процесу настанка добре илустрације. Он је присутнима говорио о елементима који су неопходни да би илустација била добра, као и о приступима и стратегијама којима се може доћи до успешног и креативног решења. Учесници су затим анализирали текстове из различитих научних области, а онда их представили кроз графичка решења и илустрације.

У Научном клубу, 15. априла, одржана је уметничка радионица „Елементарне честице“, коју је реализовао илустратор и графички дизајнер из Колашина Срђа Драговић. Ова радионица пружила је могућност учесницима да открију како да кроз властити илустративни рукопис приступе различитим темама, какве и сам часопис Елементи обрађује у својим текстовима.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности