„Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“

„Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, organizovao je, od 31. marta do 20. aprila, izložbu naučnih ilustracija pod nazivom „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“.

Posetioci su, tokom aprila, u Galeriji Atrijum imali priliku da pogledaju radove 28 grafičkih ilustratora, dizajnera i umetnika različitih generacija, koji su u proteklih sedam godina ilustrovali tekstove u naučnopopularnom časopisu Elementi.

Foto: Marko Risović

Cilj izložbe bio je da na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“.

Kroz savremeni vizuelni jezik ilustracija iz časopisa Elementi, čiji su autori najpoznatiji grafički umetnici iz Srbije i regiona, publika se upoznala sa mnogim savremenim naučnim temama, ali i sa neočekivanim vezama između nauke, naše svakodnevice, svetonazora i društva u celini.

Foto: Marko Risović

Autor koncepta izložbe je Ivan Umeljić, dok je postavku dizajnirala Monika Lang.

Na izložbi su predstavljeni radovi sledećih umetnika: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk, Dragana Krtinić, Željko Lončar, Ivana Bugarinović, Irena Gajić, Jakov Jakovljević, Ksenija Pantelić, Marija Babović, Marko Purać, Milica Golubović, Monika Lang, Nikola Korać, Sanja Crnjanski, Sergej Tucakov, Slavimir Stojanović Futro, Srđa Dragović, Tea Jurišić, Đorđe Balmazović i Dragan Protić Prota.

Foto: Marko Risović

Izložbu prati i bogato opremljen katalog na 130 strana, koji sadrži sve ilustracije sa opisima, kao i više informacija o ilustratorima i konceptu izložbene postavke.

OTVARANJE

Foto: Marko Risović

U zanimljivom ambijentu Galerije Atrijum Biblioteke grada Beograda, u četvrtak, 31. marta, brojni gosti okupili su se na ceremoniji otvaranja. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju medija i šire javnosti, a samom otvaranju prisustvovali su i mnogi ilustratori čiji su radovi predstavljeni na izložbi.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Nataša Ril, kustoskinja galerije Atrijum, i Ivan Umeljić, autor izložbe i urednik časopisa Elementi.

Foto: Marko Risović

Dobro raspoloženje sa otvaranja prenelo se i na naredne dane. Izložbu je pratio bogat sadržaj u vidu predavanja i radionica za mlade umetnike, kao i vođenja kroz izložbu. Studenti, novinari i svi drugi zainteresovani dobili su priliku da kroz ove aktivnosti od priznatih domaćih umetnika, koji su ujedno i autori ilustracija u Elementima, steknu teorijsko i praktično znanje iz različitih oblika grafičkih umetnosti i oprobaju se u ulozi ilustratora. Svako ko je posetio galeriju, mogao je od naučnih novinara Centra za promociju nauke da sazna više o samom konceptu izložbe i ilustracijama.

ŠTA SE KRIJE „IZA OBJEKTIVNOSTI“?

Foto: Marko Risović

„Naziv izložbe predstavlja igru reči kojom smo pokušali da ukažemo na odnos između centralnog ideala nauke, a to je objektivnost, i javne percepcije nauke, koja je po pravilu subjektivna, dakle, lična, kao i sve ostalo što utiče na naše živote i o čemu bi trebalo da imamo nekakav izgrađen stav. Želeli smo da pokažemo kako taj jaz nije nepremostiv iako se takva slika često nameće. Konkretno, biti objektivan znači težiti saznanju koje ne nosi tragove onoga koji saznaje, saznanju neoznačenom predrasudom, ličnom perspektivom, strašću, subjektivnim rasuđivanjem, ličnim željama i motivima i sl. Takva težnja ka objektivnosti manifestovala se kroz razvijanje karakterističnog jezika i vizuelnih praksi u nauci koje su je ograničile na uske grupe specijalista. Ovom izložbom pokušali smo da, uz pomoć kreativnog vizuelnog jezika naših najpoznatijih grafičkih ilustratora i dizajnera, naučne teme iz domena uskih akademskih krugova predočimo najširoj publici u cilju promovisanja javnog razumevanja nauke“, reči su autora izložbe Ivana Umeljića.

TEMATSKE CELINE

Foto: Marko Risović

Izložene ilustracije raspoređene su u osam tematskih celina: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“ i „Unutrašnji toponimi“.

„Ova galaksija ovde, i ona malena tamo, obe su prešle predug put. Svemir je ceo satkan od nevidljivih migracija“, opis je posebnog segmenta postavke izložbe posvećenog stalnoj rubrici časopisa Elementi pod nazivom „Orbitiranje“, čiji je autor atrofizičar dr Darko Donevski. Dvanaest kolumni dr Donevskog, koju svaki put ilustruje drugi grafički umetnik, predstavljeno je na rotirajućim kockama smeštenim u sredini galerije.

RADIONICE

Foto: Nemanja Knežević

Tokom trajanja izložbe, kao deo pratećeg programa, održane su tri radionice namenjene mladim umetnicima i studentima umetničkih fakulteta.

Sa ciljem da im bliže dočara proces nastajanje murala, ulični umetnik Andrej Žikić Artez održao je radionicu studentima umetničkih fakulteta, 12. aprila, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke. Kroz inspirativno predavanje, čiju su okosnicu činili primeri dobre i loše prakse iz Artezovog iskustva, ali i seriju različitih umetničkih zadataka, učesnici su stekli praktično znanje o oslikavanju zidnih i drugih površina. Njihovi crteži i druga umetnička rešenja, na kraju su oživeli kroz animaciju.

Foto: Marko Risović

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, profesor grafičkog dizajna Željko Lončar, 14. aprila, održao je predavanje i umetničku radionicu o procesu nastanka dobre ilustracije. On je prisutnima govorio o elementima koji su neophodni da bi ilustacija bila dobra, kao i o pristupima i strategijama kojima se može doći do uspešnog i kreativnog rešenja. Učesnici su zatim analizirali tekstove iz različitih naučnih oblasti, a onda ih predstavili kroz grafička rešenja i ilustracije.

U Naučnom klubu, 15. aprila, održana je umetnička radionica „Elementarne čestice“, koju je realizovao ilustrator i grafički dizajner iz Kolašina Srđa Dragović. Ova radionica pružila je mogućnost učesnicima da otkriju kako da kroz vlastiti ilustrativni rukopis pristupe različitim temama, kakve i sam časopis Elementi obrađuje u svojim tekstovima.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti