Naučni kafe o devojčicama u IKT

Naučni kafe o devojčicama u IKT

Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU organizovali su 28. aprila prvi naučni kafe u ovoj godini, na temu „Mladi u IKT“. Domaćin i partner ovog događaja bio je Hotel Indigo Beograd, novi hotel u Knez Mihailovoj ulici.

Kafe je organizovan povodom dana devojčica u IKT i poseban akcenat kafea bio je na devojčicama u STEM oblastima, obrazovanju i karijerama. Učesnice kafea govorile su nam o dobrim praksama koje su ostvarili i iskustvima u svetu tehnologije i obrazovanja.

Na kafeu su učestvovale dr Tatjana Davidović, naučna savetnica sa Matematičkog instituta SANU,  Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica kompanije Delta Holding, Marija Jelić, sopran i direktorka kompanije Technoline, Natalija Naumović, programerka, naučna demonstratorka i mejkerka, kao i Sofija Čebešek, učenica Matematičke gimnazije i jedna od najboljih mladih takmičarki iz matematike u našoj zemlji.

Važna tema o kojoj se razgovaralo na kafeu su i predrasude, odnosno stereotipi sa kojima su se učesnice susretale tokom svog obrazovanja i karijere. Učesnice su motivisale posetioce da nastave u svom STEM obrazovanju i da ne odustanu od karijera koje su u društvu predstavljene kao dominantno muške. Publika se takođe aktivno uključila u razgovor sa učesnicama u više navrata, pa je diskusija bila dinamična.

Ovaj kafe ujedno je i uvertira u manifestaciju Maj mesec matematike (M3), koja je ove godine posvećen gejmingu. M3 traje od 10. do 31. maja, a više informacija potražite na sajtu manifestacije, m3.rs.

Ostale aktivnosti