Научни кафе о девојчицама у ИКТ

Научни кафе о девојчицама у ИКТ

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ организовали су 28. априла први научни кафе у овој години, на тему „Млади у ИКТ“. Домаћин и партнер овог догађаја био је Хотел Индиго Београд, нови хотел у Кнез Михаиловој улици.

Кафе је организован поводом дана девојчица у ИКТ и посебан акценат кафеа био је на девојчицама у СТЕМ областима, образовању и каријерама. Учеснице кафеа говориле су нам о добрим праксама које су остварили и искуствима у свету технологије и образовања.

На кафеу су учествовале др Татјана Давидовић, научна саветница са Математичког института САНУ,  Марија Десивојевић Цветковић, виша потпредседница компаније Делта Холдинг, Марија Јелић, сопран и директорка компаније Technoline, Наталија Наумовић, програмерка, научна демонстраторка и мејкерка, као и Софија Чебешек, ученица Математичке гимназије и једна од најбољих младих такмичарки из математике у нашој земљи.

Важна тема о којој се разговарало на кафеу су и предрасуде, односно стереотипи са којима су се учеснице сусретале током свог образовања и каријере. Учеснице су мотивисале посетиоце да наставе у свом СТЕМ образовању и да не одустану од каријера које су у друштву представљене као доминантно мушке. Публика се такође активно укључила у разговор са учесницама у више наврата, па је дискусија била динамична.

Овај кафе уједно је и увертира у манифестацију Мај месец математике (М3), која је ове године посвећен гејмингу. М3 траје од 10. до 31. маја, а више информација потражите на сајту манифестације, m3.rs.

Остале активности