Изложба „Десет отворених питања науке“ у Галерији науке и технике САНУ

Изложба „Десет отворених питања науке“ у Галерији науке и технике САНУ

11. јануар 2013.[:]

Након што је 10.000 посетилаца на сајту glasamzanauku.cpn.rs гласало за једну од десет научних тема, ЦПН од 15. jануара у Галерији науке и технике САНУ представља поставку „Гласам за науку“ о десет отворених питања савремене науке

Интерактивну изложбу „Десет отворених питања науке“ Центар за промоцију науке је први пут представио на четвородневном Фестивалу науке у Београду у децембру, а поново ће бити отворена за јавност 15. јануара у Галерији науке и технике САНУ, у Улици Ђуре Јакшића 2.

Са мисијом да развија научну писменост и у жељи да науку представи онаквом каква заиста јесте – као жив, непрекидни процес истраживања, Центар за промоцију науке овом изложбом приказује оне изазове и научне проблеме који би у будућности могли значајно да утичу на свакодневицу.

Како би се открило које је то научно питање које грађане највише занима, Центар  је отворио адресу glasamzanauku.cpn.rs, где је више од 10.000 посетилаца гласало за избор једне научне области којом ће се ЦПН посебно бавити током 2013.

Тренутни резултати показују да највећу знатижељу буди питање „Како продужити живот“, за које је гласало 2613 посетилаца, а очигледно је да велику радозналост изазивају и питања „Како мозак мисли“ (2090 гласова) и „Колика је маса света који не видимо“ (1483 гласова). Гласање је и даље отворено на сајту, а моћи ће да гласају и посетиоци Галерије науке и технике САНУ.

Изложба „Десет отворених питања науке“ у Галерији науке и технике САНУ отвара се 15. јануара у 18 часова, а траје до 31. јануара.

Посетиоци ће током двe недеље бити у прилици да се сусретну са неким од актуелних изазова науке, сажетих у десет научних области.

На изложби ће бити представљена нека од кључних питања савремене науке:

1. Од чега је настао живот? (БИОЛОГИЈА)

2. Колика је маса света који не видимо? (ФИЗИКА)

3. Како окружење утиче на гене? (ГЕНЕТИКА)

4. Како мозак мисли? (НЕУРОНАУКЕ)

5. Колико има хемијских елемената? (ХЕМИЈА)

6. Шта још можемо направити од угљеника? (НАНОНАУКЕ)

7. Како да искористимо соларну енергију? (МАТЕРИЈАЛИ)

8. Који је најбољи начин да производимо биогорива? (ЕНЕРГЕТИКА)

9. Како продужити живот? (МЕДИЦИНА)

10. Како да непрекидно пратимо хемију људског тела? (БИОХЕМИЈА)

Покровитељ поставке је чувени енглески физичар, хемичар и популаризатор науке Филип Бол, уредник часописа Nature, а селекција представљених нерешених научних проблема је инспирисана његовим чланком Ten unsolved misteries, објављеним у часопису Scientific American у новембру 2011.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.

[:]

 

 

Остале активности