Прва конференција примењене математике у Србији

Прва конференција примењене математике у Србији

18. март 2013.[:]

GAMM, Међународна асоцијација примењених математичара и механичара, први пут у Србији одржава своју 84. по реду годишњу конференцију

Од 18. до 22. марта на конференцији GAMM окупиће се око 770 учесника из више од 50 земаља света, са циљем да размене најновија сазнања из области примењене математике и механике. Организатори GAMM конференције су два факултета Универзитета у Новом Саду: Факултет техничких наука и Природно-математички факултет.

Конференција ће се одвијати на неколико локација у граду: предавања ће бити организована у Српском народном позоришту и у биоскопу Арена, док ће се рад по секцијама одвијати на Факултету техничких наука.

Уз бројне стручњаке из земље и иностранства, конференцији ће присуствовати око 450 студената докторских студија, a скуп прате разна дешавања попут изложбе највећих светских издавачких кућа као што су: Springer, Wiley, Elsevier, Oxford University Press. Такође, Владимир Драговић из САНУ одржаће јавно предавање на тему „Необични билијари“.

Међународна асоцијација за примењену математику и механику (GAМM) основана је 1922. године и своје годишње конференције углавном организује у Немачкој, где је и седиште ове асоцијације.

На просторима бивше СФРЈ само је једном одржан овај скуп, и то у Дубровнику 1985. године. Традиционално, ово друштво негује међународну сарадњу у области примењене математике, као и у свим областима механике и физике којe чине темеље инжењерских наука.

Центар за промоцију науке је подржао GAМM 2013, уз републичко министарство просвете, науке и технолошког развоја, Владу АП Војводине, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, Град Нови Сад и друге организације и институције.

Остале активности