Летња школа пројекта TeRRIFICA на Ловћену

Летња школа пројекта TeRRIFICA на Ловћену

Регионална летња школа пројекта TeRRIFICA, која је окупила 20 младих истраживача, студената и активиста, одржана је од 27. до 30. јуна, на Ивановим Коритима у Црној Гори.

Центар за промоцију науке је у сарадњи са фондацијом ПРОНА из Подгорице организовао Летњу школу пројекта TeRRIFICA с намером окупљања, повезивања и заједничког рада младих из четири земље региона – Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије. Поред представљања пројектних резултата и методологије, циљ је био и да се приближе и потцртају изазови са којима се, услед климатских промена на глобалном нивоу, а поготово у регији Југоисточне Европе, све више сусрећемо. Примењујући методе кокреације и грађанских научних истраживања, полазници Летње школе су промишљали могуће кораке у циљу креирања климатских акција отворених за све и разматрања заједничке климатске будућности.

Уз стручна предавања која су одржали проф. др Владимир Ђурђевић и др Харис Боко, организован је и сет активности на тему „Наш климатски одговоран град 2030. године“.  Учесници су радили по групама у оквиру три модула: мапирање актера и процеса, израда сценарија и снимање кратког филма. Поред радионичарског програма и предавања, полазници су имали прилику и да се упознају с природним окружењем и културним вредностима Ловћена. Прва тачка обиласка био је Његошев маузолеј на једном од највиших врхова Ловћена – Језерском врху. Ботаничко богатство Националног парка Ловћен је кроз изузетну едукативну шетњу представила проф. др Данијела Стешевић са Природно-математичког факултета Универзитета у Подгорици.

 

Остале активности