Летња српско-америчка неуронаучна школа одржана у Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке

Летња српско-америчка неуронаучна школа одржана у Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке

Амерички и српски студенти учествовали су у летњој неуронаучној школи у организацији Центра за промоцију науке током јула, а под вођством неуронаучника и TED говорника Грега Гејџа и ментора из области неуронаука.

Летњи програм српско-америчке сарадње за студенте неуронаука део је ширег пројекта сарадње Србије и Америке који је настао под иницијативом ЦПН-а. Одржан је у Мејкерс спејсу са циљем продубљивања научне сарадње између ове две земље. Додатни циљ програма је популаризација неуронаука кроз рад са Мејскерс лабовима, где ће наставницима бити обезбеђена опрема и обуке за спровођење неуронаучних експеримената са ученицима.

Фото: Алекс Хеч

Фото: Алекс Хеч

У летњем програму учествовало је троје америчких и петоро српских студената. Заједно су спровели пет пројеката користећи опрему компаније Backyard Brains коју води Грег Гејџ. Заједно са својим сарадницима и стручњацима из области неуронаука у Србији, Гејџ је спровео једномесечни програм где су студенти имали прилику да се упознају са експерименталним радом у неуронаукама и спроведу своја неуронаучна испитивања.

Док су неке групе изучавале људску перцепцију, дисторзију телесне шеме и социјалну когницију, друге групе су изучавале електрофизиологију биљака, гљива и буђи. Експерименти које су студенти спровели током летње школе биће укључени у допуњено издање књиге ”Како ваш мозак ради – неуронаучни експерименти за свакога” МИТ Прес-а. Ово издање ће бити преведено на српски и објављено као годишње издање Центра за промоцију науке у сарадњи са Групом за образовање (Нордеус фондација, Иницијатива Дигитална Србија, Достигнућа младих у Србији и ЦПН).

Компанија Backyard Brains производи неуронаучне уређаје које свако може да користи и кроз забаву учи о неуронаукама на „уради сам“ начин. Тиме се ова наука приближава свима и омогућава им да самостално спроводе експерименте који су раније били резервисани за скупе лабораторије при престижним универзитетима и медицинским установама.

Остале активности