Letnja srpsko-američka neuronaučna škola održana u Mejkers spejsu Centra za promociju nauke

Letnja srpsko-američka neuronaučna škola održana u Mejkers spejsu Centra za promociju nauke

Američki i srpski studenti učestvovali su u letnjoj neuronaučnoj školi u organizaciji Centra za promociju nauke tokom jula, a pod vođstvom neuronaučnika i TED govornika Grega Gejdža i mentora iz oblasti neuronauka.

Letnji program srpsko-američke saradnje za studente neuronauka deo je šireg projekta saradnje Srbije i Amerike koji je nastao pod inicijativom CPN-a. Održan je u Mejkers spejsu sa ciljem produbljivanja naučne saradnje između ove dve zemlje. Dodatni cilj programa je popularizacija neuronauka kroz rad sa Mejskers labovima, gde će nastavnicima biti obezbeđena oprema i obuke za sprovođenje neuronaučnih eksperimenata sa učenicima.

Foto: Aleks Heč

Foto: Aleks Heč

U letnjem programu učestvovalo je troje američkih i petoro srpskih studenata. Zajedno su sproveli pet projekata koristeći opremu kompanije Backyard Brains koju vodi Greg Gejdž. Zajedno sa svojim saradnicima i stručnjacima iz oblasti neuronauka u Srbiji, Gejdž je sproveo jednomesečni program gde su studenti imali priliku da se upoznaju sa eksperimentalnim radom u neuronaukama i sprovedu svoja neuronaučna ispitivanja.

Dok su neke grupe izučavale ljudsku percepciju, distorziju telesne šeme i socijalnu kogniciju, druge grupe su izučavale elektrofiziologiju biljaka, gljiva i buđi. Eksperimenti koje su studenti sproveli tokom letnje škole biće uključeni u dopunjeno izdanje knjige ”Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga” MIT Pres-a. Ovo izdanje će biti prevedeno na srpski i objavljeno kao godišnje izdanje Centra za promociju nauke u saradnji sa Grupom za obrazovanje (Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija, Dostignuća mladih u Srbiji i CPN).

Kompanija Backyard Brains proizvodi neuronaučne uređaje koje svako može da koristi i kroz zabavu uči o neuronaukama na „uradi sam“ način. Time se ova nauka približava svima i omogućava im da samostalno sprovode eksperimente koji su ranije bili rezervisani za skupe laboratorije pri prestižnim univerzitetima i medicinskim ustanovama.

Ostale aktivnosti