ЛП Дуо и Квантна музика на европској турнеји

ЛП Дуо и Квантна музика на европској турнеји

21. септембар 2017.[:]

ЛП Дуо ће током септембра и октобра представити пројекат Квантна музика на концертима у неколико земаља Европе, а завршница турнеје биће београдски концерт 21. октобра

ЛП Дуо, клавирски дуо кога чине Соња Лончар и Андрија Павловић, креће на европску турнеју у петак, 22. сепембра, представљајући пројекат Квантна музика (Quantum Music) у неколико европских земаља. Први концерт квантне музике ЛП Дуо ће одсвирати у петак, у Хагу, Холандија, у оквиру фестивала TodaysArt.

Пројекат Квантна музика у себи повезује светове музике, нових научних технологија и квантне физике, а један од његових иницијатора је и најцитиранији квантни физичар данашњице, Влатко Ведрал, професор квантне физике на Универзитету Оксфорд и један од оснивача Центра за квантне технологије у Сингапуру.

ЛП Дуо представиће публици разноврсни спектар звукова створених кроз дијалог физичке реалности и квантног света, свирајући класичне клавирске звуке, али и звуке снимљене у лабораторијама, уз музику инспирисану квантном физиком, коју су компоновали ЛП Дуо и Ким Хелвег, дански композитор. На програму ће бити и музика Хила Мејеринга, Ивана Божичевића, Териja Рајлија и Антонија Корије, посебно аранжирана за хибридни клавир.

Током ове турнеје, ЛП Дуо ће свирати на два хибридна клавира, које је за потребе овог пројекта осмислио и конструисао тим инжењера из Србије предвођен Дарком Лазовићем и Драганом Новковићем, у сарадњи са ЛП Дуом.

„Одувек смо били фасцинирани комбинацијом класичног клавира, аналогних синтисајзера и дигиталног звука. У оквиру пројекта Квантна музика осмислили смо инструмент који нам омогућава да одсвирамо било који звук који (не) можете да замислите, и то на два класична клавира, што отвара потпуно нов приступ извођењу и интерпретацији музике“, изјавили су Соња Лончар и Андрија Павловић, који су свирали и у рокенрол бендовима Јарболи и Ола Хорхе.

Видео-радове који ће пратити концерт креирала је Метаклиника, продукцијски тим из Србије, а они ће публику водити кроз десет поглавља с циљем да јој приближе законе кватне физике.

Након Хага, следе концерти у Љубљани, Архусу и Копенхагену, а велики београдски концерт заказан је за 21. октобар у Југословенском драмском позоришту.

Координатор пројекта Квантна музика је Музиколошки институт САНУ, а Центар за промоцију науке је, поред Центра за нову уметност (Србија), Кинa Шишка (Словенија) и Данске националне школе сценских уметности (Данска), један од партнера на пројекту.

Остале активности