ЛП Дуо и Квантна музика у ЈДП-у

ЛП Дуо и Квантна музика у ЈДП-у

20. oктобар 2017.[:]

ЛП Дуо је током септембра и октобра представио пројекат Квантна музика на концертима у неколико земаља Европе, а завршница турнеје биће београдски концерт у Југословенском драмском позоришту, 21. октобра

ЛП Дуо, клавирски дуо који чине Соња Лончар и Андрија Павловић, представио је током септембра и октобра пројекат Квантна музика (Quantum Music) у неколико европских земаља (Хаг, Љубљана, Архус и Копенхаген), а завршница ове турнеје биће београдски концерт у Југословенском драмском позоришту, у суботу, 21. октобра, у 21 час.

Пројекат Квантна музика повезује свет музике, нових научних технологија и квантне физике, а један од његових иницијатора је и најцитиранији квантни физичар данашњице Влатко Ведрал, професор квантне физике на Универзитету Оксфорд и један од оснивача Центра за квантне технологије у Сингапуру, који ће бити специјални гост на концерту у ЈДП-у.

ЛП Дуо ће представити публици разноврсни спектар звукова створених кроз дијалог физичке реалности и квантног света, свирајући класичне клавирске звуке, али и звуке снимљене у лабораторијама, уз музику инспирисану квантном физиком, коју су компоновали ЛП Дуо и дански композитор Ким Хелвег. На програму ће бити и музика Хила Мејеринга, Ивана Божичевића, Териja Рајлија и Антонија Корее, посебно аранжирана за хибридни клавир.

Током ове турнеје ЛП Дуо свира на два хибридна клавира, које је за потребе овог пројекта осмислио и конструисао тим инжењера из Србије предвођен Дарком Лазовићем и Драганом Новковићем, у сарадњи са ЛП Дуом.

Метаклиника, продукцијски тим из Србије, осмислиo је видео-радове који ће током концерта публику водити кроз десет поглавља квантне физике.

Уз овај концерт, у недељу, 22. октобра, у 19 часова, на сцени Студио Југословенског драмског позоришта, дански композитор Ким Хелвег говориће о својим искуствима у компоновању музике инспирисане квантном физиком, а ЛП Дуо ће извести његову композицију „Суперпозиција“ (Superposition).

Координатор пројекта Квантна музика је Музиколошки институт САНУ, а партнери на пројекту су Центар за промоцију науке, Центар за нову уметност, Кинa Шишка (Словенија) и Данска национална школа извођачких уметности (Данска), уз Југословенско драмско позориште као придруженог партнера на пројекту.

 

Остале активности