Наука на Сајму књига 2017

Наука на Сајму књига 2017

21. октобар 2017.[:]

На штанду ЦПН-а, у Хали 2, током предстојећег Сајма књига биће изложена сва издања научне заједнице у Србији објављена током претходне године, а посетиоце чекају и други програми, представљања публикација и занимљиви гости21. октобар 2017.

Као и претходних година, током Сајма књига у Београду, који се одржава од 22. до 29. октобра, на штанду Центра за промоцију науке биће представљена сва издања научноистраживачких организација која су у последњих годину дана објављена у Србији.

ЦПН припрема богат програм за све посетиоце – од представљања и промоција радова домаћих истраживача до посебних програма које организују научни клубови из 13 градова широм земље, као и промоцију десетог броја часописа Елементи и новог издања ЦПН-а, књиге „Бура информација“.

Тема овогодишњег гостовања ЦПН на штанду у Хали 2 на Сајму књига су научне информације. Овај ретко коришћени израз обухвата глобалну размену информација између истраживача, њихових институција, издавача, компанија и држава. Најпознатији примери научних информација – рецензија, цитираност, импакт фактор, Хиршов индекс – користе се како би се оценио научни рад и одредила судбина његовог аутора. Читав штанд ЦПН-а дизајниран је и опремљен у том духу.

У овогодишњем Каталогу издања научноистраживачких организација, који ЦПН традиционално поклања свим посетиоцима штанда, нашао се низ занимљивих истраживања објављених у годину дана од претходног Сајма књига. Каталог је подељен по областима и обухвата биотехничке, друштвене, медицинске, природно-математичке, техничко-технолошке и хуманистичке науке, као и посебна издања универзитета, САНУ, стручних друштава, завода, министарстава, и издања ЦПН.

ЦПН планира и неколико промотивних догађаја за сопствена издања – превасходно за узбудљиво ново издање, књигу „Бура информација“ аутора Винсента Ф. Хендрикса и Пелеа Г. Хансена, која се бави људским понашањем на друштвеним мрежама на један оригиналан и духовит начин, а која је можда најбоље описана синтагмом „социјална психологија на спиду“.

Поред „Буре информација“, ЦПН представља и нови, десети број часописа Елементи, у којем се, поред теме броја која носи назив „Крај“, могу прочитати текстови о индустрији неповерења, о једном познатом палеонтологу и његовој студији премеравања човека, о стогодишњици Октобарске револуције, уз многе друге текстове.

Целокупан програм активности на штанду ЦПН-а током трајања Сајма књига можете пронаћи на сајтовима cpn.rs и elementarium.cpn.rs.

Остале активности