Maj месец математике

Maj месец математике

22. април 2013.

Transire suum pectus mundoque potiri

Архимед (287–212. п.н.е.)

„Уздигни се изнад себе и схвати свет“, каже Архимед у трећем веку пре нове ере. На ободу хеленске цивилизације, у древној Сиракузи, један од највећих математичара свих времена покушава да управо уз помоћ математике разуме себе и учини свет бољим. Математичким инструментима Архимед ће бранити град од варвара свог доба, Римљана. На крају, он ће сопственим животом покушати да заштити саму математику и настрадати док римски војници буду газили његове кругове.

Два века касније, Архимедови кругови се изнова затварају. Римски гувернер Цицерон у Сиракузи открива гроб славног математичара указујући поштовање које нова цивилизација има према круговима на којима је подигнута. Миленијум и по након тога, ренесансни уметник Леонардо да Винчи још једном исцртава Архимедове кругове, смештајући човека у њихово средиште.

Четири века потом, поново се затвара Архимедов круг – математичари из целог света 1932. године успостављају Филдсову медаљу, која се, у недостатку Нобелове награде за математику, додељује математичким умовима који су се издигли изнад себе и схватили свет. На кружну медаљу од злата утискују Архимедов лик и његову поруку на латинском језику.

Архимедова порука овог маја долази у Србију, затварајући још један од његових кругова. Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности по други пут организују националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“, која траје од 29. априла до 29. маја 2013. Након што је програме прошлогодишње манифестације видело више од 100.000 људи, математика је поново на улицама и трговима, у галеријама, салама за предавања, школама и факултетима.

„Мај месец математике“ је научнопопуларна манифестација, која се истовремено организује у 20 градова Републике Србије. Са њом математика овог пролећа описује нови круг преко целе земље. Током месец дана, за школску децу, за студенте, али и за грађане свих узраста организују се интерактивне изложбе, математичке радионице, популарна предавања, филмске пројекције и јавне трибине.

У центру круга, на централној изложби, у Галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици у главном граду, посетиоци могу да виде, осете и истраже бројне нове интерактивне експонате. Математичка изложба открива кругове који повезују математику са простором око нас, са уметношћу, са природом и планетом Земљом. Специјално место на овој атрактивној и едукативној изложби заузимају геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија.

„Мај месец математике“ се организује уз покровитељство Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Манифестацију су подржали сви универзитети из Србије, бројне школе, струковна друштва и невладине организације, домаћи и страни културни центри, на десетине медијских кућа, али и многи партнери и спонзори из привреде. Током маја 2013. Београд и друге српске градове ће посетити најугледнији математичари из Европе и света.

Покровитељ манифестације је академик Никола Хајдин, председник Српске академијe наука и уметности. Међународни покровитељ је славни француски математичар Седрик Вилани, последњи добитник Филдсове медаље, који поводом „Маја месеца математике“ долази у Београд и чија књига „Жива теорема“ излази из штампе током манифестације.

Заједно са другим математичарима које су Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ окупили овог маја у новом математичком кругу, он у Србију доноси дух Филдсове медаље и са њом Архимедову поруку. Уздигни се изнад себе и схвати свет.

 

 

Остале активности