Земљана архитектура на БИНИ

Земљана архитектура на БИНИ

19. април 2013.

Радионица „Земљана архитектура“ у оргнизацији ЦПН-а и Клуба финих заната у оквиру Осме београдске интернационалне недеље архитектуре

У оквиру програма Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА), која се ове године одржава од 18. до 30. априла са темом „Разоткривање архитектуре“, Центар за промоцију науке и Клуб финих заната организују радионицу „Земљана архитектура“ 25. и 26. априла на платоу испред Дечјег културног центра Београд. Ова радионица је намењена ученицима средњих школа.

Полазници радионице „Земљана архитектура“ биће у прилици да се упознају са jедном од наjраспрострањениjих и наjстариjих техника градње земљом – техником званом „набоj“.  Уз упознавање са алатом и материjалом потребним за градњу, учесници  ће проћи кроз готово све етапе градње, од припреме земље до њене уградње у зид.  Ова техника се све више поново користи у градњи модерних обjеката у свету, а зидови изграђени од набоја, осим што су здрави и занимљиви због своjих еколошких и енергетских своjстава, могу да буду лепи и декоративни.

Радионица „Земљана архитектура“, која је производ сарадње ЦПН-а и Клуба финих заната, удружења које се бави очувањем и унапређењем старих заната, одржаће се у терминима од 10, 12 и 14 часова на платоу испред Дечјег културног центра Београд.

Бројне изложбе, предавања и радионице на осмој БИНИ ове године се одржавају на неколико места у Београду: у Културном центру Београда, на Архитектонском факултету, у Дечјем културном центру, Француском институту у Србији, Музеју савремене уметности и НИТЕА изложбеном салону у Београду.

Истражите више о БИНИ: http://www.bina.rs/2013/

Остале активности