Мај месец математике

Мај месец математике

1. мај 2017.[:]

У среду, 10. маја, у 19 часова, Центар за промоцију науке отвара шести по реду „Мај месец математике“

Mоћна математичка теорија вероватноће, настала из три века старе преписке два Француза који су покушали да математички докуче правилности у игри коцке, тема је шестог по реду „Маја месеца математике“. Под слоганом „Математика, моја шанса“, Центар за промоцију науке организује најмасовнију националну научнопопуларну манифестацију од 10. до 31. маја.

Отварање је заказано за среду, 10. маја, у 19 часова, у Научном клубу Београд. У оквиру отварања, посетиоци Научног клуба ће моћи да чују популарно предавање „Зашто волим математику“, које ће одржати др Стојан Раденовић, математичар чиjи су радови посебно допринели пласману Универзитета у Београду на Шангаjскоj листи.

У богатом овогодишњем програму, Центар за промоцију науке је осмислио изложбу „Шансе“, која се током трајања манифестације налази на отвореном, у Кнез Михаиловој улици. Поред предавања и изложби, програм „Маја месеца математике“ укључује и трибине и радионице, као и забавне активности као што су турнири у играма јамб и флеш.

Највећа овогодишња атракција је „Математички шоу“, први међународни математички шоу-програм организован у Србији, који се одиграва у Великој сали СКЦ-а у Београду 16. маја. У оквиру петочасовног програма, од 17 до 22 часа, учествују Џејмс Тентон из САД, Колм Малкајхи и Колин Рајт из Ирске, Бен Спаркс из Велике Британије и Кристоф Фењеси из Мађарске.  Предавања су на енглеском језику, уз обезбеђен превод.

Програм „Маја месеца математике“ није ограничен само на Београд. У местима широм Србије, а посебно у тринаест Научних клубова, организује се читав низ популарних предавања, радионица, изложби и разговора.

Истражите више на www.m3.rs

Остале активности